Šolc: Razumem razočaranje zemalja Zapadnog Balkana u EU zbog neispunjenih obećanja

Olaf Šolc.jpg
Izvor: Klan Kosova

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da su zemlje Zapadnog Balkana pre gotovo 20 godina dobile obećanje da će postati članice EU, a do danas se to nije desilo, zbog čega, kako je istakao, razume razočaranje u tim zemljama u EU, prenose Nezavisne.

"Zato mora biti jasno rečeno da želimo zapadni Balkan u EU. To će biti poruka na sastanku s liderima Zapadnog Balkana", rekao je Šolc.
 
Šolc je dodao da samit evropskih lidera u Briselu neće biti lak, ali da Nemačka želi da poruči da je na strani zemalja zapadnog Balkana.

U govoru u Bundestagu Šolc nije spomenuo BiH i Srbiju, već je deo govora o proširenju fokusirao na Severnu Makedoniju, za koju je rekao da je promenila ime, rešila istorijski spor s Grčkom, a Bugarska je i dalje blokira koristeći sporove iz istorije za odluke koje donosi. 

Šolc je naveo da Nemačka očekuje da će Bugarska na samitu EU i Zapadnog Balkana doneti ispravnu odluku i omogućiti da Severna Makedonija i Albanija započnu pregovore s EU. 

Ponovio je i da Nemačka podržava kandidaturu Ukrajine i Moldavije u EU, i da se nada da će i Gruzija uskoro krenuti tim putem.