Zavetnici: Misije na Kosovu da dostave Srbiji svu dokumentaciju o zločinu u Goraždevcu

Goraždevac - Godišnjica ubistva Pantelije Dakića (12) i Ivana Jovovića (19)
Izvor: Kosovo Online

Srpska stranka Zavetnici zatražila je od Vlade i Ministarstva pravde Srbije da se obrate međunarodnim misijama na Kosovu sa zahtevom da Beogradu dostave celokupnu dokumentaciju u vezi sa oružanim napadom na srpsku decu u Goraždevcu 2003. godine.

Kako se navodi u saopštenju Zavetnika, izjave iz Euleksa, koji "odgovornost za procesuiranje odgovornih za ovaj masakr, u kojem je ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece, prebacuje na kosovske institucije skandalozne su i pokazuju da EU ni posle dvadeset godina nije zainteresovana da istraži zločine albanskih ekstremista nad srpskim narodom".

"Ovo je još jedna potvrda da zvanični Brisel suštinski podržava nezavisno Kosovo i Kurtijevu politiku okupacije i proterivanja Srba, i upravo iz tog razloga godinama ne čini ništa da istragu o zločinima nad srpskim narodom u pokrajini pokrene sa mrtve tačke", ocenjuju iz Zavetnika.

Ističu da je neprihvatljivo da javnost ni posle pune dve decenije od ovog masakra ne zna ko su osumnjičeni za ubistvo srpske dece u Goraždevcu.

Prema njihovim rečima Srbija ne može i ne sme da ostane nema na ovakvo poigravanje sa pravdom i porodicama nastradale dece.

"Ako međunarodna zajednica, koja je prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN preuzela obavezu da istraži zločine nad Srbima na KiM, to ne želi ili nije u stanju da uradi, onda to mora da učini Srbija, jer su ti zločini vršeni na delu njene teritorije. Tražimo od svih nadležnih organa u zemlji da insistiraju na tome da se celokupna dokumentacija u slučajevima ratnih zločina nad Srbima, svi sudsko-tužilački spisi i prikupljeni dokazi, neminovno dostave našim policijskim i pravosudnim institucijama na dalje razmatranje. Srbija ima pravo da ovo pitanje pokrene i pred Ujedinjenim nacijama i zatraži punu saradnju njenih misija na KiM u rasvetljavanju zločina nad srpskim narodom", navodi se u saopštenju.