Zefaj: I Kurti umešan u korupciju, to jasno kaže Izveštaj Fridom hausa

Engelbert Zefaj
Izvor: Reporteri

Ekonomski stručnjak Engeljbert Zefaj izjavio je da se u izveštaju Fridom hausa konstatuje da je premijer Aljbin Kurti umešan u korupciju na Kosovu, prenosi Gazeta Bliz.

„Fridom haus, koja je veoma kredibilna organizacija, kaže i konstatuje da je premijer Aljbin Kurti umešan u korupciju u korupcijskoj aferi za državne rezerve. Državnim rezervama upravlja centralni nivo, tako da su to stvari koje direktno kontroliše kancelarija premijera, a Fridim Haus smatra da je Aljbin Kurti takođe uključen u ove istrage. To su veoma ozbiljni izveštaji, rekao je Zefaj za T7.

On je dodao da Vlada Kosova nije ozbiljno shvatila izveštaj Stejt deparmenta, a da predstavnici vlasti pokušavaju da ga relativizuju.

“Ministar Hekuran Murati juče je u parlamentu rekao da se reč korupcija ovaj put pominjala manje nego ranije, pokušavajući na taj način da uporedim merenje stepena korupcije sa koliko puta je pomenuta reč korupcija, što je smešno i nimalo ozbiljno. Takođe, šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari rekla je da izveštaj Stejt deparmenta ima mnogo netačnosti. Oboje su nagovestili da vlada neće ozbiljno shvatiti ovaj izveštaj. Takođe ih nije briga šta Amerika kaže jer ih to ne zanima“, rekao je profesor Zefaj.

On je zaključio da vlast ne preduzima konkretne mere i nije dosledna u borbi protiv korupcije zato što su i njeni predstavnici umešani u te slučajeve.