Zelenski: Nećemo da pregovaramo u gradovima sa čije teritorije se bombarduje Ukrajina

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbio je da sa delegacijom Rusije razgovara u Minsku, i izneo zahtev da se pregovori održe u Varšavi, Budimpešti ili Istanbulu, prenose Novosti.

Zelenski je komentarišići izjavu portparola Kremlja Dimitrija Peskova o dolasku ruske delegacije na pregovore u Gomelj rekao, "ne Minsk".

On je dodao da platforme za sastanak mogu da budu drugi gradovi. 

"Naravno, hoćemo mir, želimo da se sastanemo, želimo da se rat završi. Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul i Baku je sve što smo predložili ruskoj strani. Da, i bilo koji drugi grad nam odgovara u zemlji sa čije teritorije ne lete rakete. Samo tako pregovori mogu biti pošteni i zaista mogu da okončaju rat",  rekao je Zelenski.

Peskov je ranije izjavio da se ruska delegacija već nalazi u Gomelju i očekuje delegaciju Ukrajine. U delegaciji za pregovore sa Ukrajincima su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih ruskih resora, uključujući i administraciju predsednika.

Ranije su iz kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopštili da bi on mogao da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, uz paket garancija za njenu bezbednost.