Zelenski prvi put u Tirani: Sastanak sa Ramom i samit u Palati kongresa

Volodmir Zelenski stigao u Albaniju
Izvor: Kosovo Online

Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa koji se danas i sutra održava u Tirani prate velike mere obezbeđenja, javlja dopisnik Kosovo onlajna iz Tirane. Skup obezbeđuje više od hiljadu policajaca specijalnih jedinica, a u okolini zgrade Vlade i palate Kongresa, gde će biti glavno dešavanje, raspoređeno je na desetine snajperista.

Od jutros glavni grad te zemlje nadleću dva helikoptera vojske Albanije.

Ukrajinski lider Vlodomir Zelenski doputovao je sinoć nešto pre ponoći u Tiranu, a na aerodromu ga je dočekao ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Igli Hasani u pratnji državnog ministra za odnose sa Skupštinom Elisa Spiropali i ukrajinski ambasador u Tirani Volodimir Škurov.

Posetu predsednika Zelenskog prati naporan dnevni red. Sastanci počinju zvaničnim prijemom u Vladi Albanije, gde će se održati tet-a-tet sastanak dvojice lidera u kabinetu premijera Albanije Edija Rame, a potom je planirano potpisivanje bilateralnog sporazuma.

Kako je najavljeno iz kabineta premijera Rame, posle sastanka državnici će crvenim tepihom otići na samit 13 lidera 13 zemalja Jugoistočne Evrope u Kongresnu palatu nedaleko od zrade vlade gde ce biti održan dvodnevni samit Ukarajina-Jugoistočna Evropa.

U objavi na Fejsbuku Rama je napisao „Dobro jutro s ponosom jer je danas Albanija domaćin samita „Evropa-Jugoistok“, vođa herojskog ukrajinskog otpora Volodimir Zelenski, na skupu solidarnosi i daljeg angažovanja naših demokratija protiv ruske agresije“.

U izjavi za medije ministar Igli Hasani je jutros ponovio da Albanija oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i da snažno podržava suverenitet, slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Kako su ranije mediji spekulisali grčki premijer Kirjakos Micotakis neće učestvovati na samitu dok će se turski Predsednik Redžep Taip Erdogan skupu obratiti putem video linka.