Zemaj: Kosovska vlada dijalog sa Srbijom tretira na nedopustiv način

Armend Zemaj
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj kaže da je način na koji se tretira dijalog Kosova i Srbije nedopustiv i da ponašanje kosovske vlade prema saveznicima ide u prilog Srbiji, prenosi Front onlajn.

„Svojim izjavama aktuelna vlada čine uslugu Srbiji, otvara im vrata koja su bila zatvorena zbog svega što su počinili na Balkanu i na Kosovu. Neoprostivo je na koji način kosovska vlada vodi dijalog i kako tretira partnerstvo sa SAD i prijateljskim evropskim zemljama”, rekao je Zemaj.

Prema njegovim rečima, treba biti oprezan sa izjavama.

“Po mom mišljenju, izjave moraju biti odmerene, moraju biti u skladu sa našim radom i zalaganjem, ali pre svega našim kapacitetima. Nažalost, u ovoj vlasti ima nijansi koje nemaju zapadnu orijentacije i mi se suočavamo s tim posledicama”, dodao je Zemaj.

Naveo je da izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o preispitivanju odluke o viznoj liberalizaciji za Kosovo treba shvatiti ozbiljno.

„Sloboda kretanja je neophodna, stvorila bi nove uslove i okolnosti za mlade, za građane, za sve nas i mislim da svaki poziv treba ozbiljno tretirati, posebno Nemačke, Francuske i zemalja koje imaju uticaja na integraciju drugih zemalja i na proces dijaloga uopšte”, istakao je Zemaj.

Postupak Ministarstva prosvete o ukidanju besplatnih udžbenika, Zemaj naziva nesposobnošću vlade.

„Loše rukovođenje i  prekomerna nekompetentnost je nešto što je praksa. Roditelji su ranije bili rasterećeni u vezi početka školske godine. Ovakav pristup je pokazao da postoje finansijski interesi zbog kojih građani snose posledice”, istakao je Zemaj.

Zemaj, kao bivši ministar zdravlja kaže da se zdravstveni sektor suočava sa velikim problemima i da u protekle tri godine ništa po tom pitanju nije urađeno.