Zeman: Nastojao sam da Češka opozove priznanje Kosova, hvala srpskom narodu na prijateljstvu

Miloš Zeman
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Češke Miloš Zeman se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na toplim rečima i rekao da je ponosan što ima najviše srpskih ordena.

Zeman je dodao da je nastojao da Češka opozove priznanje Kosova.

"Svojevremeno je i češki parlament pozvao Vladu da ne prizna Kosovo, ali na žalost se politička situacija promenila i pobedile su snage koje su priznale Kosovo, a ja nisam autokrata i poštujem demokratske principe. Ni ja ni moj prethodnik Vaclav Klaus nismo dali saglasnost da se postavi češki ambasador u Prištini", rekao je Zeman.

Češki predednik je čestitao Srbiji na uspešnim ekonomskim rezultatima, što je postigla suficit u budžetu dok se mnoge zemlje pa i Češka bori sa deficitom.

"Želim da pomenem i značaj Češkog doma kroz koji je samo 1939. godine prošlo preko 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma. Češki dom će ostati trajan spomen češko-srpske saradnje koji će se brinuti kako o ekonomskoj tako i kulturnoj sradnji. Na taj način ćemo napraviti nešto što je više nego značajno u politici i što vredi više od reči. Još jednom želim da zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu kako 1938. godine tako i 1968. godine, i nadam se da će naše prijateljstvo da se nastavi i u budućnosti. Želim da se vratimo međunarodnoj saradnji i zbog toga sam pre dve godine tokom posete Vučića Pragu izvinio što smo, iako članica NATO, dali saglasnost za prelet aviona koji su bombardovali Jugoslaviju. Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja napadne svog suseda. Nedavno sam o tome razgovarao i u Kini i verujem da bi Kina, Srbija i Turska mogli da imaju ulogu medijator", rekao je Zeman.