Žiofre: Sa Vladom Srbije gradimo put za bolji život građana

Obeležavanje Dana Evrope u Beogradu
Izvor: RTV

Evropska unija zajedno sa Vladom Srbije gradi put ka Uniji koji predstavlja priliku za bolji život građana Srbije, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Evrope u Beogradu, prenosi RTV.

Žiofre je na manifestaciji Festival Evrope, koja se održava na Кalemegdanu, rekao da EU za Srbiju predstavlja priliku, odnosno, prilike da građani, kako kaže, onda kada se Srbija uključi u EU, mogu da rade u EU ili da imaju bolje poslove u Srbiji, kao i da imaju mogućnost za bolji život.

"Sve što se ovde danas dešava ilustruje da su EU i Srbija bolje zajedno'', rekao je Žiofre koji je sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem obišao štandove EU, Vlade Srbije, zemalja članica EU i Evropskog pokreta.

On je kazao da je na obeležavanju Dana Evrope u Novom Sadu 9. maja poslata snažna poruku o partnerstvu između EU i Srbije.

Dodao je da je istorijski gledano EU veliki mirovni projekat koji je, kako je rekao, nastao i razvija se kroz saradnju evropskih zemalja članica.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izrazio je zahvalnost delegaciji Evropske komisije u Beogradu i Ministarstvu za evropske integracije na organizovanju Dana Evrope u srpskoj prestonici navodeći da je to prilika da građani vide ko sve čini EU.

"Da su to zemlje sa kojima mi živimo i da je nama mesto u Evropi, da budemo ujedinjeni u različitostima, da zajednički slavimo i delimo i rešavamo probleme", rekao je Vesić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, izlavila je da je Evropski put Srbije jasno zacrtan.

Ona je istakla da, bez obzira na probleme i izazove sa kojima se Evropa suočava, Srbija pojačala i uozbiljila "evropsku priču" uz ocenu da naša zemlja može da doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU.

Između ostalog, Joksimović je rekla da građani Srbije, uz sve probleme koji se otvaraju s vremena na vreme, jasno žele da vide evropsku budućnost.

"Posla ima mnogo, posla uvek ima na evropskom putu, reforme, bolji život koji grdajani očekuju, sve su to teme kojima se bavimo. Кao ministar koji dugo vodi pregovore mogu da kažem da EU i sve zemlje prepoznaju koliko je Srbija napredovala, koliko je stabilna i da ima šta da ponudi i doprinese konceptu EU", rekla je Joksimović.

Ona je izrazila je uverenje da će u budućim godinama evropski put Srbije biti još snažnije definisan i priveden kraju sa ciljem članstva Srbije u EU.

"To znači više šanse za zaposlenje, učenje i praćenje savremenih evropskih tokova. Više nismo u situaciji da nešto sa strane posmatramo već smo u matici promena, znamo šta je trend, u potpunosti učestvujemo u savremenim evropskim politikama što je vrlo značajno jer dugo nismo imali kontakt sa onim što je savremeno", rekla je Joksimović.

Ukazala je na velike izazove sa kojima se suočava Evropa zbog rata u Ukrajini ističući da zajedništvo sa EU donosi veću stabilnost i sigurnost, ali i bolji život za građane Srbije.

Ona je rekla da je Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Gradom Beogradom i Delegacijom EU u Srbiji organizovalo Festival Evrope na Кalemegdanu gde posetioci na štandovima članica EU mogu naći brošure sa informacijama o tome šta te zemlje mogu da ponude.

Dodala je da evropski put Srbije nije uvek samo ''teška politička tema'', već strateški cilj koji je vredan svakog truda.

Posetioci Festivala Evrope imali su priliku da, između ostalog, posete štandove 16 država članica EU i upoznaju sa vrednostima i specifičnostima tih zemalja, kao i da se upoznaju sa delima kiparskog umetnika Кonstantinosa Кristua, učestvuju u nagradnom EU kvizu i čuju nastup violinistkinje Branislave Jovanov, fado pevačice Tamare Jokić i kvarteta Intermeco.

Festival Evrope odražava moto Evropske unije Ujedinjeni u različitosti i sastavni deo je kampanje "Bolji smo zajedno".