Abazović sa Nehamerom: Crna Gora idealna zemlja da oživi proces proširenja EU

Abazović sa Nehamerom
Izvor: RTCG

Crnogorski premijer Dritan Abazović ocenio je da je Crna Gora idealna država koja bi mogla da oživi proces proširenja Evropske unije, te da ulazak zemlje u EU nije samo interes zvanične Podgorice, već i Austrije, prenosi RTCG.

On je u Beču, na pres konferenciji sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, rekao da Crna Gora poseduje sve karakteristike, te da je idealna država koja može da oživi proces proširenje shodno postignutim rezultatima.

To bi, navodi on, bio "pozitivan impekt i na ostale zemlje Zapadne Balkana da i one brže koračaju evropskim putem".

Sa austrijskim kancelarom se saglasio da nije samo interes Crne Gore da postane članice EU, već i Ausrtije, kako bi se pokazala veća solidarnost u Evropi.

"Austrija ostaje jedan od najvažnijih spoljno-političkih, strateških partnera Crne Gore", rekao je Abazović, navodeći da su austrijski turisti dobrodošli u Crnu Goru.

Abazović je kazao da Temeljni ugovor sa SPC nije pitanje iz evropske agende, već unutrašnja stvar Crne Gore, a da su naše evropske obaveze Sudski savjet, Ustavni sud i izbor VDT-a.

"Očekujem da imamo konkretne rezultate do 31. jula, možda ne o svim pitanjima, ali o delu pitanja. Mi moramo da isporučimo rezultate, verujem da ovu šansu koja se Crnoj Gori ukazala, ne smemo da propustimo", rekao je Abazović.

I dok je nekome u Crnoj Gori najvažniji Temeljni ugovor, njemu su, kako je rekao, prioritet Sudski savet, Ustavni sud i VDT.

"Mislim da mi treba da odradimo svoju evropsku agendu. Imamo veliku podršku sa strane, očekujem tu istu podršku kod kuće. Glavni cilj Vlade je da ukažemo da možemo da odradimo naš posao u najkraćem periodu i da dobijemo pozitivan signal", rekao je Abazović.