Abazović: Šaljemo poruku mira i tolerancije, čast mi je i zadovoljstvo

Patrijarh Porfirije i Abazović
Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska

Premijer Crne Gore Dritan Abazović, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, poručio je da se na taj način šalje poruka mira i tolerancije i okreće novi list, prenose Vijesti.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u 10 sati u Podgorici. Ugovor su potpisali premijer Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije.

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo doveli do kraja proces koji je u Crnoj Gori, nažalost, predugo trajao. Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli. Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne nedostaju u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i verujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama", rekao je Abazović.

Dodao je da je ponosan na postignito i zahvalio svima koji su učestvovali u procesu.

"Verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrednost različitosti kao deo našeg sveukupnog bogatstva", dodao je Abazović.

Kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo "zatvorimo na lep, primeren, dostojanstven način, i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje".

Patrijarh Porfirije je u Podgoricu prethodno stigao bez ikakve ranije najave.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar pravde Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kao i episkop budimljansko-nikšićki Metodije, sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije, zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Prisustvovali su i sekretar Svetog arhijerejskog sinoda SPC arhimandrit Nektarije (Đurić), protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protojerej Igor Balaban, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mediji su ranije najavili da će potpisivanje biti 3. avgusta, ali je to tada demantovao predsednik Vlade Dritan Abazović.

"Termin potpisivanja ne znam, ali mislim da se taj proces treba dovesti do kraja. Treći avgust kao datum potpisivanja po meni je dezinformacija, jer datum još nije preciziran", istakao je Abazović u nedelju.

Vlada nije zvanično najavila dolazak Porfirija, niti se pre potpisivanja oglašavala po ovom pitanju, kao ni SPC.

Nekoliko desetina građana protestovalo je u blizini Vile Gorica zbog potpisivanja temeljnog ugovora, a policija je blokirala prilaz Vili.