Abazović: Temeljni ugovor sa SPC otvorio put mnogim demokratskim procesima

Dritan Abazović.jpg
Izvor: Print Screen/Tviter/@DritanAbazovic

Premijer Crne Gore Dritan Abazović ocenio je da je ta zemlja potpisivanjem Temeljnog ugovora dobila perspektivu za najsvetliju budućnost i utrla put mnogim demokratskim procesima koji su se desili nakon toga, prenosi RTCG.

Abazović je na Telegramu naveo da je danas godinu dana od potpisivanja Temeljnog ugovora, dodajući da je 3. avgusta prošle godine potpisan dokument koji je trajno promenio društvene odnose na bolje, kao nijedan akt do sada.

Prema njegovim rečima, iako su mnogi najavljivali sukobe, konflikte širih razmera i eskalaciju tenzija, od toga nije bilo ništa.

"Bio je to samo perfidni pokušaj da se galamom i pretnjama grupe ljudi koji su navikli upravljati Crnom Gorom iz podzemlja obeshrabi Vlada i premijer u nameri da reši decenijski problem", rekao je Abazović.

Naveo je da je postojao jasan cilj da se prikrije "dotadašnji kukavički pristup", sačuva diskriminacija kao politička tema, ali i kamuflira nadolazeća Sky prepiska.

Kako je Abazović rekao, osujećen je plan da Crna Gora trajno ostane podeljeno društvo u kome će kriminalci voditi kolo, a na tribinama građani nastaviti prepucavanja oko identitetskih pitanja.

"Cena koja je za to plaćena padom Vlade je ništa u odnosu na istorijski kontekst i na to što je društvo na kraju dobilo kroz demokratsko sazrevanje", smatra Abazović.

On je rekao da je Temeljnim ugovorom država Crkvi garantovala njena prava i ukazala na obaveze, a Crkva prihvatila da bude neodvojivi deo pravnog poretka države.

"Na taj način stavljena je tačka na decenijsko raspeće i nerazumevanje, a korist takve odluke danas osećaju svi građani, nazavisno da li su vernici, agnostici ili ateisti", rekao je Abazović.

Kazao je i da se mnogi danas kaju što su pristali na manipuliciju nekolicine zlonamernih ljudi, umesto da su stali u red pozdravljanja istorijskih odluka, dajući tako šansu svojoj deci da rastu u drugačijem društvenom ambijentu koji štiti prava i slobode svih pojedinaca.

"Neki od njih su nagovestili brzi politički kraj, a kasnije i procesuiranje premijera za veleizdaju zbog potpisa kojim je 'ruka pravde' posložila odnose među verskim zajednicama u našoj državi, skladno Ustavu i zakonu. Danas mnogi od tih bukadžija više nisu na javnoj sceni", naveo je Abazović.

Prema njegovim rečima, neki su procesuirani, neki su u bekstvu, neko je politički penzionisan, a neki će sebe pronaći u Sky prepiskama.

"Sa druge strane, neplanirano, Vlada koja se usudila da donosi hrabre odluke kao nikada ranije, pokrećući točak istorije i dalje je u svom kabinetu", rekao je Abazović.

Kazao je da za njega predstavlja životnu čast što je stavio potpis na Temeljni ugovor zajedno sa patrijahom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem kojem, kako je rekao, duguje posebnu se zahvalnost, kao i mitropolitu Joanikiju i ministru pravde Marku Kovaču.

"Tim činom zajednički smo učinili da se otvori nova stranicu odnosa države Crne Gore i većinskog pravoslavnog stanovništva", naveo je Abazović.

Kazao je da sam akt ima i širi regionalni kontekst, kao i da je dobar putokaz kako se mogu rešiti i neka druga pitanja u neposrednom susedstvu Crne Gore.

Kako je Abazović naveo, njegova misija u politici ostaje isključivo da služi građanima na pravedan način i da nikad ne diskriminiše nekog po nacionalnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Rekao je i da duboko veruje da su učinili pravu stvar i da su obradovali mnoge građane, čak i one koji u tom trenutku nisu mislili na isti način kao i oni.

"Iza svih nas ostaju dela, a o njima će suditi pokoljenja. Tvrdim da je potpisivanje Temeljnog ugovora akt kojim je Crna Gora dobila perspektivu za najsvetliju budućnost i utrla put mnogim demokratskim procesima koji su se desili nakon toga", zaključio je Abazović.