Atanasovski: Nova vlada Severne Makedonije će imati odlične odnose i sa Srbijom i sa Kosovom

Blagojče Atanasovski
Izvor: Kosovo Online

Makedonski analitičar Blagojče Atanasovski kaže da će etnički makedonski deo predvođen VMRO-DPMNE i njihovim koalicionim partnerom Ivanom Stoilkovićem imati odlične odnose sa Beogradom, dok će koalicija etničkih Albanaca VLEN će imati odlične odnose sa Prištinom.

“Što se tiče zvaničnog Beograda, mislim da će ova vlada imati pozitivne odnose. Vidim i reakcije srpskog predsednika i srpske političke elite, jednostavno su se obradovali što ova vladajuća stranka dolazi kod nas. Što se tiče Prištine, mislim da će, uslovno rečeno, etnički koalicioni partner VLEN biti taj koji će gajiti dobre političke i diplomatske odnose sa zvaničnom Prištinom, jer ne kriju da je na jedan način kosovski premijer Aljbin Kurti bio svojevrsni pokrovitelj stvaranja višestranačke koalicije VLEN ili VREDI i to će uslovno biti dvosmerna ulica. Etnički makedonski deo predvođen VMRO-DPMNE i njihovim koalicionim partnerom Ivanom Stoilkovićem imaće odlične odnose sa Beogradom, a koalicija etničkih Albanaca VLEN će imati odlične odnose sa Prištinom”, rekao je Atanasovski za Kosovo onlajn.

Na pitanje da li će novi mandatar i nova Vlada u Severnoj Makedoniji napraviti zaokret po pitanjima odnosa u regionu, Atanasovski kaže da što se tiče poštovanja Prespanskog sporazuma postoje neki disonantni tonove i da može doći do geopolitičkog zaokreta, pošto je vezan za evropske integracije zemlje.

“Isto važi i za odnose sa istočnim susedom, ako se poštuje pravac pregovaračkog okvira, odnosno francuski predlog. Upravo je prethodna vlada rekla da je francuski predlog najbolje rešenje za nastavak evropskog puta Makedonije i apsolutno poštovala Prespanski sporazum, ali videćemo kako će se odnosi razvijati u budućnosti. Za sada vidimo da postoje različita tumačenja, posebno u takozvanom francuskom predlogu, u kojem ga novi premijer odbacuje uz naznaku, rekavši da je to bugarski diktat, a ima i dosta nejasnih tumačenja u pogledu poštovanja Prespanskog sporazuma i šta on znači i zbog toga su stigle reakcije iz Grčke i grčke vlade”, dodaje.


Skupština Severne Makedonije izabrala je sinoć novu vladu, koju će predvoditi premijer Hristijan Mickoski, koji je položio zakletvu koristeći naziv države Republika Severna Makedonija, uz napomenu da pridev "severna" smatra sramnim, ali da mora da ga koristi zbog zakona i Ustava.

Za novu vladu je glasalo 77 poslanika dok je 22 bilo protiv.