Atanasovski: Direktna podrška Kurtija nije bila dovoljna za bolji rezultat Taravarija na izborima

Atanasovski
Izvor: Kosovo Online

Analitičar Blagojče Atanasovski kaže da je prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji pokazao ubedljivu, neviđenu pobedu kandidatkinje opozicione VMRO DPMNE, profesorke Gordane Siljanovske-Davkove, dok su rezultati kandidata iz albanskog izbornog bloka očekivani. Kako je istakao, direktna podrška kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije bila dovoljna da koalicija VREDI ostvari bolji rezultat na izborima.

Atanasovski za Kosovo onlajn kaže da i pored prikazanih anketa, opoziciona VMRO DPMNE je i sama bila prijatno iznenađena razlikom u glasovima u odnosu na aktuelnog predsednika i kandidata još uvek vladajuće stranke SDSM Steva Pendarovskog.

„Mislim da se to pokazalo u smislu istorijskog nivoa minimalnog broja glasova koji je osvojio SDSM, odnosno razlika od oko 180.000 glasova u prvom krugu izlaznosti od 50 odsto ili apsolutni “crveni karton” za politiku vlade“, kaže Atanasovski.

Dodaje da je, što se tiče ostalih kandidata, prijatno iznenađenje izborni rezultat političke partije ZNAM i kandidata Maksima Dimitrievskog.

„Pored toga što su mu ankete dale prilično solidan izborni rezultat, mislim da je imao i porast broja osvojenih glasova iz stvarno prikazanih anketa. S druge strane, mislim da postoji blago razočarenje kandidatkinjom Levice Biljanom Vankovskom, odnosno mislim da su osvojili manje glasova nego što je stranka mislila. Kandidat Stevčo Jakimovski iz koalicije “Hrabro za Makedoniju” doživeo je potpuni izborni debakl sa osvojenim glasovima koji su bili ispod potrebnih 10.000 glasova koliko je prikupljeno za njegovu kandidaturu“, dodaje.

Ističe da, što se tiče kandidata iz albanskog izbornog bloka, tu je rezultat očekivan.

„Uprkos tome što je bilo nekih anketa koje su pokazale da između dva kandidata, kandidat DUI i VREDI, Bujara Osmanija i Arbena Taravarija, Taravari je imao blago vođstvo. Lično sam mislio da će Osmani pobediti i brojčano i matematički u takozvanom albanskom bloku, a Bujar je odneo prilično ubedljivu izbornu pobedu nad svojim konkurentom iz tabora etničkih Albanaca“, kaže Atanasovski.

Navodi da je retorika kandidata Samoopredeljenja, koji su bili deo koalicije VREDI, išla u pravcu povećanja opozicionog glasa albanskog biračkog tela kao svojevrsnog ujedinjenja celokupnog albanskog opozicionog fronta, a sve u cilju detronizacije vladajuće DUI posle 22 godine izvršne vlasti.

“Verujem da je podrška kosovskog premijera, koji je imao nekoliko javnih sastanaka sa predstavnicima koalicije VREDI i dao im otvorenu maksimalnu političku podršku i stao kao svojevrsni politički pokrovitelj ove koalicije sačinjene od četiri manje političke stranke etničke grupe Albancima, uslovno rečeno, nije bila dovoljna da je ta koalicija koju predvodi kandidat Arben Taravari u prvom krugu predsedničkih izbora osvojila više glasova od protivkandidata Bujara Osmanija, odnosno dodatni broj glasova koji će biti vetar u leđa pred predstojeće parlamentarne izbore”, zaključuje Atanasovski.