Kandidatkinji VMRO-DPMNE dvostruko više glasova nego Pendarovskom pred drugi krug izbora

Skoplje
Izvor: Kosovo Online

Preliminarni rezultati Državne izborne komisije, na 95 odsto obrađenih glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji, pokazuju da je kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova osvojila 40,19 odsto glasova, ispred kandidata SDSM, aktuelnog predsednika Steve Pendarovskog koji je osvojio 19,94 procenata.

Kako se navodi na sajtu Komisije, Siljanovska-Davkova je osvoila 345.329 glasova, a Pendarovski 171.325 glasova.

Treći je kandidat DUI Bujar Osmani sa 115.374 glasova ili 13,43 odsto.

Svi ostali kandidati su jednocifreni, a među njima i četvrtoplasirani Arben Taravari iz koalicije "Vlen", kojeg je podržao kosovski premijer Aljbin Kurti. Taravari je osvojio 81.105 glasova, odnosno 9,44 procenata.

Maksim Dimitrievski ispred koalicije Znam osvjio je 75.852 glasa što je 8,83 odsto, kandidatkinja Levice Biljana Vankovska osvojila je 39.255 ili 4,57 odsto, a Stevčo Jakimovski iz Groma 7.836, odnosno 0,91 procenata.

Prema podacima objaljenim oko ponoći, Komisija je obradila 95 odsto glasova, odnosno 3.327 od ukupno 3.508 biračkih mesta.

Siljanovska Davkova: Ovo je početak nove ere

Gordana Siljanovska-Davkova poručila je na konferenciji za novinare, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, da je ovo "početak nove ere".

"Trudiću se svakog dana da dokažem svima da nisam tu zbog svoje političke karijere, već zbog Makedonije. Da želim da budu ponosni na mene, jer ću to dokazati. Da bi Makedonija bila ponosna mora da bude slična drugim demokratskim državama, da se zasniva na vladavini prava, da bude pristojno mesto za političko takmičenje. Makedonija ne može biti samo moja, Makedonija mora da pripada svima nama“, rekla je ona, a prenela Telma.

Zahvalila je svima koji su glasali za nju, dodajući da će ono što obeća "uraditi na svoj način".

Pendarovski pozvao one koji nisu glasali, da izađu u drugom krugu

Stevo Pendarovski pozvao je građane koji nisu glasali da to učine u drugom krugu izbora, 8. maja.

"Tada nas očekuju i parlamentarni izbori. Očekujem još veći odziv građana i, naravno, očekujem da će veći broj građana prepoznati koncept koji sam promovisao u proteklom periodu i koji je makedonskoj javnosti dobro poznat. Dakle, demokratska i prosperitetna država, deo evroatlantskih integracija, ravnopravna sa svim ostalima, i u okviru održavanja one vitalne ose na kojoj počivaju bezbednost, stabilnost i prosperitet Makedonije – međunacionalnih odnosa", rekao je Pendarovski i dodao da se neće dogovarati ni sa jednim od ostalih kandidata o podršci u drugom krugu.