Avaz: Džaferović protiv priključenja BiH "mini Šengenu"

Šefik Džeferović
Izvor: Facebook

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović biće protiv priključenja BiH "mini Šengenu" na sutrašnjoj sednici Predsedništva BiH, piše sarajevski Dnevni avaz, prenosi Tanjug.

Pozivajući se na svoja saznanja, Avaz navodi da, iako su neki zvaničnici izneli pozitivne stavove o toj inicijativi, Džaferoviću je, kažu, dostavljen predlog stava da BiH "ne može pristati na aktuelnu regionalnu inicijativu" zbog, kako je rečeno, "izvesne opasnosti gubitka suvereniteta".

Prema nezvaničnim informacijama list, taj stav je predložio Nezir Pivić, zamenik ministra pravde BiH i dostavio ga Kabinetu Džaferovića, kao svojevrsni stav bošnjačke Stranke demokratske akcije, uz mišljenje da su evropske integracije prioritet.

Kako se navodi u ovom predlogu, „zbog svog unutrašnjeg uređenja BiH ne bi mogla samostalno istupiti iz tih inicijativa, koje će zbog dosadašnjeg ponašanja susednih zemalja izvesno dovesti Bosnu i Hercegovinu u neravnopravan položaj, kao i zbog nedovoljno razvijenih privrednih kapaciteta i nefunkcionalnog unutrašnjeg tržišta."

"Puno veća stvarna opasnost leži u izvesnoj projekciji nametanja pravnog i administrativnog sistema Republike Srbije, pre svega na prostor Republike Srpske, te njihovog međusobnog uvezivanja do te mere da se više neće moći govoriti o unutrašnjem suverenitetu BiH u okviru njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u dokumentu, preneo je Avaz.

Inicijativu za priključenje BiH "mini Šengenu" je prošle sedmice podneo srpski član Predsedništva Dodik, nakon sporazuma koji su u Vašingtonu sa američkim predsednikom potpisali Beograd i Priština.

Avaz podseća da je o ovoj inicijativi razgovarano prošle sedmice tokom posete specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera Sarajevu, a sa ciljem unapređenja ekonomskih odnosa u celom regionu.

Inicijativu "mini Šengen" je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a do sada su joj se pridružile Albanija i Severna Makedonija.

Reč je o inicijativi koja podrazumeva bolje i brže kretanje robe, ljudi, usluga i kapitala među zemljama članicama inicijative.

Radi se o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji bi trebalo da obuhvati BiH, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Avaz konstatuje da bi, ekonomski gledano, BiH mogla imati velike koriste od pristupa „mini Šengenu“.