Četiri albanske stranke u Severnoj Makedoniji potpisale Deklaraciju o ujedinjenju

Potpisivanje Dekralacije o saradnji albanskih stranaka u Severnoj Makedoniji
Izvor: Facebook

Četiri albanske stranke u Severnoj Makeodiniji potpisale su danas Deklaraciju o ujedinjenju, preneo je makedonski javni servis.

Alijansa za Albance, koju vodi Arber Taravari time je zvanično postala deo "Evropske unije za promene", koju od novembra prošle godine čine Demokratski pokret, Pokret Besa i Alternativa.

Koalicija stranaka ove četiri stranke nosiće nazvi "vlen", a potpisivanjem Deklaracije najavili su i zajednički nastup na predstojećim izborima, prenosi MRT.

Taravari je rekao da očekuju pobedu na izborima 8. maja, dodajući da će ova koalicija doneti dugo očekivanu promenu u albanskom političkom bloku i novu nadu za Albance u Severnoj Makedoniji.

Za predsednika pokreta Besa, Bilala Kasamija, formiranje ove koalicije je istorijski momenat za Albance toj zemlji u poslednje dve decenije.

Dodao je da je sada trenutak u kojem se odlučuje o promenama, kako bi budućnost konačna prešla u ruke građana.

Lider Demokratskog pokreta Izet Međiti rekao je da je Deklaracija postavila temelje za novu eru u albanskoj politici u Severnoj Makedoniji, dodajući da su u njegovu stranku ušli pojedini istaknuti članovi Demokratske unije za integraciju (DUI), koju vodi Alji Ahmeti.

Ova koalicija prkosiće na izborima albanskoj DUI, čiji je funkcioner Taljat Džaferi tehnički premijer, kao prvi Albanac na toj poziciji u Severnoj Makedoniji.

Taravari je Fejsbuku napisao da će ovaj dan biti veliki u istoriji Albanaca.

"Srećan što sam deo Pokreta VLEN! Promena je počela! Pobeda se piše 8. maja", poručio je Taravari.