Cvijanović: Članstvo u EU nemoguće dok neimenovani stranac nameće zakone

Željka Cvijanović
Izvor: RTRS

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović prenela je da je na današnjem sastanku u okviru Procesa Brdo-Brioni u Skoplju sagovornike upoznala sa tim da je članstvo BiH u Evropskoj uniji nemoguće dok neimenovani stranac nameće zakone i uzurpira nadležnosti institucija.

Cvijanovićeva je za RTRS u Skoplju rekla da je nespojivo da neko ko se predstavlja kao visoki predstavnik menja i nameće zakone zemlji koja se kreće ka EU.

"Razumem, naravno, da postoji visoki predstavnik kao dejtonska kategorija, ali isto tako ne može taj neko da uzurpira nadležnosti legalno izabranih institucija koje su najpozvanije da na evropskom putu rade svoj deo posla", istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da je Samit u Skoplju protekao u mirnoj i dobroj atmosferi, bez otvaranja krupnih pitanja.

"Organizatori su krenuli sa dobrim polaznim tačkama, a to je da ne razgovaramo o stvarima o kojima se ne slažemo, bilo da je reč o regionalnim ili nekim našim unutrašnjim pitanjima", kaže Cvijanović.

Ističe da je dobra atmosfera doprinela do toga da postoje i neki zajednički zaključci.

"Ti zaključci su i poruka, koja se šalje Evropskoj uniji. Kada je reč o ubrzanju procesa priduživanja BiH EU, postojala su različita mišljenja. Pojedine članice su tražile da se to oroči i stavi konkretan rok, a neki su bili nezadovoljni rokom 2030. godina, koja je ispostavljena pre nekoliko dana od zvaničnika EU", ističe Cvijanovićeva.

Navodi da bi to podrazumevalo da se naprave novi akcioni planovi.

"Podsetila sam da BiH ima 14 prioriteta, koji zahtevaju veliku političku pažnju i dogovor. Upoznala sam prisutne na sastanku i da smo počeli da izvršavamo neke od tih obaveza, bez obzira što mi razumemo da EU ima pravo da dodeli i kandidatski status, i da da zeleno svetlo za pristupanje pregovorima. Moram reći i da je preovladavao stav da su zemlje zapadnog Balkana u nefer poziciji", navela je Cvijanović.