Đukanović ima opciju da bude počasni predsednik Crne Gore sa platom od 1.500 evra

Milo Đukanovic.jpg
Izvor: Kosovo Online

Odlazeći predsednik Crne Gore Milo Đukanović najverovatnije će nakon prestanka funkcije iskoristiti zakonsku mogućnost i steći počasni naziv – bivši predsednik države, saznaju “Vijesti”.

On bi počasnu titulu bivšeg predsednika Crne Gore, na koju ima pravo po prestanku funkcije, mogao koristiti u narednih pet godina što bi se gotovo poklopilo i sa njegovim odlaskom u starosnu penziju jer će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina.

”Vijesti” su poslale pitanja kabinetu odlazećeg predsednika da li će on iskoristiti zakonsku mogućnost da postane počasni predsednik, te da li možda želi da se odrekne takve povlastice, ali do zaključenja lista nije odgovoreno.

Prema Zakonu o predsedniku, Đukanović ukoliko bude želio da stekne počasni naziv – bivši predsednik Crne Gore, po prestanku funkcije ima pravo na naknadu zarade, kancelariju i administrativnu podršku, ali i zvaničnu policijsku pratnju.

To zakonsko pravo imaju svi predsednici Crne Gore, koji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore, odnosno od 3. juna 2006. godine.

Članom 19 Zakona o predsedniku, po prestanku funkcije pravo na počasni naziv ne pripada samo šefu države kome je funkcija prestala “razrešenjem u skladu sa Ustavom”.

Đukanovića funkcija prestaje nakon inauguracije, koja će biti organizovana 20. maja ove godine, a nakon što je 2. aprila ove godine izgubio predsedničke izbore od protivkandidata Jakova Milatovića.

O ostvarivanju prava, koje odlazeći predsednik ima po prestanku funkcije, stara se služba predsednika.

Predsednik države, prema Zakonu o predsedniku, po prestanku funkcije do ispunjenja zakonom propisanih uslova za sticanje prava na penziju, ima pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto plate, koju je primio u poslednjem mesecu obavljanja funkcije predsednika.

To znači da će imati oko 1.500 evra.

Ako bivši predsednik Crne Gore ostvari pravo na penziju, a njegova penzija je manja od naknade, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima.

Kako Đukanović ima do starosne penzije još gotovo punih pet godina, a ukoliko ne bude želeo da postane počasni predsednik države, njemu će biti obustavljena isplata naknade ukoliko zasnuje radni odnos.

Prema poslednjem imovinskom izveštaju Agencije za suzbijanje konflikta interesa, Đukanoviću je predsednička plata bila oko 2.200 evra.

On je i zvanično suvlasnik firme “Global Montenegro” i četvrtine “Univerzitatsa” – osnivača Univerziteta “Donja Gorica” (UDG).

Nikada nije dao saglasnost za uvid u bankovne račune.