Dodik: Ako se stranci budu mešali, Republika Srpska ne izlazi na izbore

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je večeras da Republika Srpska neće izaći na izbore ako se stranci budu mešali u izborni proces i da postoje mehanizmi da se takvi izbori onemoguće, prenosi Tanjug.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je večeras da Republika Srpska neće izaći na izbore ako se stranci budu mešali u izborni proces navodeći da postoje mehanizmi da se takvi izbori onemoguće.

"Ne znamo kako će opozicija u Srpskoj postupiti, ali mi znamo da ako dođe do uplitanja stranog faktora u rad CIK-a nećemo učestvovati u izbornom procesu", naveo je Dodik u razgovoru za RTRS.

Istakao je da Srpska traži potpuno neutralnu situaciju i objasnio mehanizme koje taj entitet može da iskoristi.

"Dovoljno je da ne damo naše javne ustanove na raspolaganje i naše lokalne zajednice mogu da ne formiraju opštinske izborne komisije. Dakle, mi tražimo da se reši pitanje izbora člana Predsedništva i tražimo nova rešenja. Ne može biti rešenje glasanja u vrećama, to više ne može", poručio je Dodik.

On je ,povodom pregovora oko Izbornog zakona, istakao da je RS završila svoju definiciju mogućeg rešenja, a "ono što je važno, jeste da mora da ostane nacionalni prefiks".

Naglasio je da Hrvati predlažu dobro rešenje.

"U Republici Srpskoj to rešenje bi bilo da Srpska bira Srbina i ostalog kandidata za člana Predsedništva, tako da i ostali mogu da se kandiduju. To bi pisalo i za Bošnjake i ostale, tako i za Hrvate", objasnio je Dodik.

Istakao je da Srpska ostaje pri svom predlogu, ali da Hrvati i Bošnjaci ne mogu da se dogovore.

"Sav neuspeh pregovora je u Federaciji BiH", zaključio je Dodik.