Džaferi: Informacija o atentatu na Kurtija lažna vest

Taljat Džaferi
Izvor: Kosovo online

Makedonski premijer Taljat Džaferi izjavio je za ATV da se informacija o pokušaju atentata na kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne može tretirati drugačije nego kao lažna vest, a govoreći o evrointegracijama Severne Makedonije i Albanije, rekao da taj put nema veze sa pitanjem odnosa Kosova i Srbije.

Džaferi je ponovio da, kao premijer, ima informacije prema kojima ne može drugačije tretirati vest o pokušaju atentata na Kurtija osim kao - lažnu.

Da je vest lažna, pokazuje i izvor tih informacija, koji, ukazuje, nije ni sa teritorije Kosova, ni teritorije Severne Makedonije.

Navodi da je način saopštavanja tih informacija samo naneo štetu relevantnoj instituciji na Kosovu u kontekstu pouzdanosti za razmenu informacija u budućnosti.

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame da je "svaki napad na Kosovo, napad na Albaniju", Džaferi je rekao da Albanija ima obavezu, prema Ustavu, da odgovara za Albance van svojih granica.

"Albanija ima obavezu da vodi računa i o Albancima van granica države. Dakle, to treba da bude u tom kontekstu, a ne samo u kontekstu odbrane i Nato Alijanse. Kontekst je malo širi", rekao je Džaferi.

Kaže i da put Severne Makedonije i Albanije ka Evropskoj uniji nema veze sa pitanjem odnosa Kosova i Srbije.

"Nedovršeni poslovi te dve države mogli bi da budu prepreka ovom putu. Pitanje našeg puta, puta Makedonije i Albanije ka Evropskoj uniji nije u vezi sa pitanjem prepreka u odnosima Kosova i Srbije, već je to pitanje našeg rada, domaćeg zadatka koji moramo da uradimo. Prepreka na našem putu smo mi sami", rekao je Džaferi.

Ukazao je da Severna Makedonija ima obaveze da izvrši ustavne promene, dok su obaveze Albanije drugačije.