Džaferi: Kurtijevo mešanje u izbore u Severnoj Makedoniji šteti imidžu Kosova

Talat Džaferi
Izvor: Večernje novosti

Premijer Severne Makedonije Taljat Džaferi rekao je da bi mešanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija u tamošnje izbore samo narušilo imidž Kosova, prenosi Reporteri.

Upitan koliki je uticaj Kurtijevog uplitanja u izbrore u Severnoj Makedoniji, Džaferi je rekao da je to velika šteta za Kosovo, a ne za procese koji se odvijaju u Skoplju.

Dodaje da je to lična odluka premijera Kosova.

"Nije pitanje koliko to šteti procesima, pitanje je koliko šteti imidžu Kosova u odnosu na međunarodne faktore i imidžu institucija Prištine u odnosu na obaveze koje premijer ima. Veća šteta se nanosi samom Kosovu nego procesima u Republici Severnoj Makedoniji. O ovom pitanju smo se više puta izjasnili. To je stvar ličnog odlučivanja premijera Kosova“, rekao je Džaferi za "Faks njuz Albanija".

Džaferi je, ranije danas, na pitanje novinara zašto još uvek nije posetio Kosovo, odgovorio da još nije dobio poziv, te da se "na svadbu ide sa pozivnicom".

Dodao je da, ipak, nema problema u komunikaciji između dve vlade.

"Kad ideš na svadbu, ideš sa pozivnicom. Mi još nismo dobili poziv. Ali, nije ovde reč samo o pozivu, već o rasporedu obaveza. Idu izbori, ali nema prepreka u komunikaciji, Lične stvari su drugo pitanje, nemojte mešati institucionalne i lične stvari", naveo je Džaferi.