Džaferi: Integracija Zapadnog Balkana u EU politički, bezbednosni i ekonomski interes regiona

Taljat Džaferi
Izvor: Kosovo online

Na bilateralnim sastancima sa partnerima iz Evrope i sveta u okviru 60. Minhenske bezbednosne konferencije, premijer u tehničkoj vladi Severne Makedonije Taljat Džaferi je istakao da su izbori odrednica za evroatlantske perspektive Severne Makedonije ali i od velikog regionalnog značaja.

„Integracija Zapadnog Balkana u EU je politički, bezbednosni i ekonomski interes regiona i Unije i geostrateško ulaganje u stabilnost evropskog kontinenta i šire. Na sastancima sa liderima regiona i partnerima opredeljenost za evroatlantsku regiju, posvećenu evropskom kvalitetu života, otpornom na štetne nacionalizme, dezinformacije i zapaljive narative – pretnja za napredak svuda“, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Vlada ističe da je Džaferi, zajedno sa još 450 političkih lidera, podelio opredeljenje Severne Makedonije u strateškom partnerstvu sa SAD, doprinos i članstvo u Nato i ubrzanu integraciju u EU.

„Na konferenciji je usaglašena posvećenost pomirenju umesto osveti i jačanju regionalne saradnje – kao dela puta ka punoj integraciji u Evropsku uniju. Od izuzetnog značaja je uloga Sjedinjenih Država i njenog liderstva u globalnoj bezbednosti. Slobodni demokratski svet ponovo je suočen sa odbranom demokratskih vrednosti, od rastuće diktature autoritarnih aktera“, dodala je Vlada.

Odatle naglašavaju da je podrška Ukrajini potvrđena na panelima na kojima su govorili potpredsednica SAD Kamala Haris, kancelar Olaf Šolc, ukrajinski predsednik Zelenski i generalni sekretar Natoa Stoltenberg.

„Ističe se potreba angažovane pomoći Ukrajini u obezbeđivanju vojne opreme i pomoći i jačanja ukrajinske pozicije. Što se tiče Natoa, potvrđeno je da, uprkos rastućim pretnjama, Nato postaje sve brojniji, jači i otporniji nego ikada ranije. Nemačka sve više ulaže u svoju odbranu i ističe potrebu da evropske zemlje preduzmu više za bezbednost i sada i u budućnosti, kako bi ojačale politiku odvraćanja“, saopštila je Vlada Severne Makedonije.