Džaferi: Kurti mi čestitao preko Fejsbuka, ne znam zašto nije pozvao telefonom

Taljat Džaferi
Izvor: Kosovo online

Prvi albanski premijer u Severnoj Makedoniji Taljat Džaferi izjavio je da ga kosovski premijer Aljbin Kurti nije pozvao i čestitao izbor na tu funkciju, već je to uradio na svom Fejsbuk nalogu. On je takođe odbacio optužbe da je tehnička vlada kojom predsedava u krizi.

U intervju za Dojče vele, Džaferi je na pitanje da li razlog u ovom načinu čestitanja leži u lošim odnosima između njegove Demokratske unije za integraciju (DUI) i Pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, rekao da ne želi da povezuje međupartijske sa međuinstitucionalnim odnosima.

“Ne vidim stvari na taj način. Kurti je premijer Kosova, ja sam premijer Severne Makedonije. Odabrao je da mi čestita preko Fejsbuka, tako da nema razloga da povezujem međupartijske odnose sa međuinstitucionalnim odnosima. To su dve različite stvari”, rekao je Džaferi i dodao da je Kurtijev izbor bio da mu tako čestita.

Na pitanje da li razlog za loše odnose dve albanske partije leži u činjenici da se Demokratska unija za integraciju plaši Kurtijeve popularnosti, odgovorio je da to treba da pitaju članove stranke.

Komentarišući poslednja previranja u Vladi Severne Makedonije koja su rezultovala smenom dvojice ministara iz redova albanske zajednice, ali i optužbama ovih ministara, Mejhitija i Aljijua da pravi zaveru protiv Alijanse za Albance, Džaferi je odgovorio da su međuljudski odnosi između članova vlade njihova odgovoarnost.

“Nečije ponašanje van propisanog je moja odgovornost i ja se ponašam u skladu sa tim. Dakle, ne komentarišem izjave članova vlasti koje daju u ime partija i kao članovi partija. Ako imaju nešto sa vladom, to je druga stvar”, kazao je Džaferi.

Odgovarajući na pitanje da je tehnička Vlada Severne Makedonije već u problemima zbog nesuglica i smena, Džaferi je rekao da se rad vlade odvija u okviru obaveza i odgovornosti.

“ Ne slažem se sa izjavom o problemima u vladi. Preokreti su se desili u jednoj od partija koje učestvuju u vlasti, ali to su stvari subjekata sa kojim se suočavaju. Rad vlade se odvija u okviru onoga što je odgovornost i obaveza vlade. Vlada funkcioniše kao celina. Preduzete su odgovarajuće aktivnosti i mere na rešavanju statusa tih članova vlade, u skladu sa utvrđenim procedurama i odgovornostima koje proističu iz Ustava i zakona”, naveo je Džaferi.

On je odbacio optužbe da njegova stanka, DUI vrši pritisak na Alijansu za Albance zarad predizbornih kombinatorika i mogućih saveza ili zajedničke liste.

“ Ne znam odakle ste stekli ovaj utisak o DUI-ju i zašto bih trebao da odgovorim o tome šta DUI radi i kako funkcioniše. Ja sam kao šef vlade odgovoran za vladu, to što sam član političkog subjekta ne znači da sam odgovoran za radnje ili odnose između političkih partija. Odgovoran sam za rukovođenje vladom u vezi sa zakonima, propisima i procedurama rada vlade”, zaključio je Džaferi.