Džaferi sa predstavnicima DIK-a: Obezbeđivanje fer i demokratskih izbora je obaveza

Džaferi sa predstavnicima DIK-a
Izvor: Kosovo Online

Tehnički premijer Vlade Severne Makedonije Taljat Džaferi primio je danas predsednika Državne izborne komisije Aleksandra Daštevskog i članove Komisije, sa kojima je razgovarao o predstojećim izborima, prenosi Telegrafi.  

Džaferi je rekao da je obezbeđivanje fer i demokratskih izbora mandat ove Vlade, ali i obaveza Državne izborne komisije.

On je naglasio da obezbeđivanje izbora ne znači samo osiguranje u pogledu zakonske regulative i minimalnih standarda, već i međusobnu saradnju kako bi se mogle predvideti potencijalne krize i predložiti scenariji i rešenja koja će biti putokaz za rešavanje tih kriza. 

"Ovo je, međutim, važno jer pored ostalih obaveza, obe institucije imaju i obavezu da štite ugled institucija i jačaju poverenje građana u sam izborni proces. A to će se postići samo ako se aktima potvrdi da su preduzete sve odgovarajuće mere za njihovu zaštitu i omogućavanje ostvarivanja njihovog prava", rekao je Džaferi. 

Predsedavajući Državne izborne komisije Daštevski je pozdravio predlog premijera Džaferija za koordinaciju, jer je DIK kao telo odgovorna za uspešno sprovođenje izbora, i naveo da je važno da budu nepristrasni, odgovorni i profesionalni u svom radu, ali da im je za to potrebna i podrška drugih institucija.

"Na sastanku su razmenjene informacije u vezi sa neophodnim pripremama za sprovođenje predstojećih izbora. Obostrano je istaknuta zakonska nadležnost, ali i politička volja za slobodnim, fer i demokratskim izbornim procesima na predsedničkim i parlamentarnim izborima 24. aprila i 8. maja, na kojima će, kao i u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, građani imati slobodu izbora", navedeno je saopštenju Vlade.

Na kraju se dodaje da je zajednički zaključak sa sastanka da je Republika Severna Makedonija na evropskom putu, da praktikuje evropske vrednosti i da je potreban snažan fokus svih političkih subjekata i narativ međusobnog poštovanja za fer i demokratske izbore koji će doprineti napretku ka Evropskoj uniji.