Neziri: Izbori u Severnoj Makedoniji biće napeti

Dželjalj Neziri
Izvor: Print Screen

Politički analitičar iz Severne Makedonije Dželjalj Neziri ocenio je da će izbori u toj zemlji biti napeti, ali i da će prvi krug izbora za predsednika države biti i jedna vrsta ankete, odnosno “merenja težine političkih stranaka” zato što se održavaju samo dve nedelje pre parlamentarnih, prenosi Gazeta ekspres.

„Prvi krug predsedničkih izbora biće neka vrsta ankete, odnosno merenja težine za političke partije i svojevrsni momenat koji se onda može iskoristiti i materijalizovati za parlamentarne izbore. Ako kandidat pobedi na predsedničkim izborima, onda će politička partija pokušati da izgradi pobednički narativ, da promoviše euforiju i za parlamentarne izbore. Iz tog razloga mislim da će ovi izbori biti napeti, ali s obzirom na profil samih kandidata, mislim da će biti zanimlјivo i sadržajno“, kaže Neziri.

Komentarišući predizborne aktivnosti albanskih stranaka, ali i zahteve da predsednika Sobranja ubuduće bira dve trećine poslanika, Neziri kaže je reč o starom predlogu kojim bi se povećale šanse da Albanac sedne na mesto predsedavajućeg Parlamenta.

Neziri kaže da je ključan problem kod albanskih partija u tome što one insisturaju da glasači odaberu kandidata, a ne odgovarajuću političku ideju.

„To je svojevrsni paradoks jer su i DUI i Pokret VLEN izašli sa svojim kandidatima, dok traže promenu izbornog sistema za izbor predsednika. Na neki način su u trku krenuli pesimistički, sa rezultatom koji već naslućuju da neće stići do cilјa“, kaže Neziri.