Grubi Rami: Osmani bi bio u drugom krugu da se Taravari nije kandidovao

Artan Grubi Skoplje
Izvor: Facebook

Albanski premijer Edi Rama razgovarao je telefonom o rezultatima predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji sa Artanom Grubijem iz Demokratske unije za integracije, koji mu je preneo da bi Bujar Osmani bio u drugom krugu da na izborima nije učestvovao i Arben Taravari iz VLEN-a, kojeg je podržao premijer Kosova Aljbin Kurti, prenosi Demokracija.

Grubi je rekao Rami da je Osmani treći po broju glasova na nacionalnom nivou, kao i da je pobedio u glavnim albanskim centrima Arbena Taravarija.

"Osmani bi, da se nije kandidovao Arben Taravari i da su glasovi Albanaca bili ujedinjeni, bio u drugom krugu za sledećeg predsednika Severne Makedonije", kazao je Grubi Rami, prenosi Demokracija.

Demokracija podseća da je i na izborima u Severnoj Makedoniji 2019. godine kandidat kojeg je podržao Kurti loše prošao. Tada se uz podršku Samoopredeljenja kandidovao Bljerim Reka, ali nije uspeo da dobije ni 80.000 glasova, iako je bio jedini albanski kandidat na tim izborima.

Rezultate na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji komentarisao je i kosovski analitičar Valjon Sila koji je ocenio da je kosovski premijer Aljbin Kurti dobio lekciju o učešću na izborima u Severnoj Makedoniji preko Skoplja.

"Primio je poruku, tako da Aljbin više neće ići na more u Albaniju. Sada će Aljbin ići u Grčku da se kupa, više ga ne zanima Makedonija, više ga interesuje Bugarska", rekao je Sila.