Mickoski preuzeo dužnost premijera Severne Makedonije

Hristijan Mickoski preuzeo dužnost premijera Severene Makedonije od Taljata Džaferija
Izvor: Kosovo Online

Novi predsednik Vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski preuzeo je dužnost od dosadašnjeg predsednika tehničke vlade te zemlje Taljata Džaferija.

Po dolasku u Vladu, Mickoski i Džaferi su održali kraći sastanak.

Taljat Džaferi izabran je u januaru ove godine za premijera tehničke vlade Severne Makedonije, kao prvi Albanac na toj funkciji, a na današnjem sastanku čestitao je novoizabranom premijeru Mickoskom preuzimanje premijerske dužnosti i poželeo mu uspešan i efikasan rad, u interesu svih građana i Republike Severne Makedonije.

Utvrđeno je da su prelazna Vlada i državne institucije uspešno odgovorile na obavezu organizovanja slobodnih, fer i demokratskih izbornih procesa i omogućile miran i demokratski prenos vlasti. Ovo je ocenjeno kao doprinos evropskom ponašanju države koja teži punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Bivši premijer Džaferi ukazao je da su državi, kao i do sada, potrebne kvalitetne reforme, kako bi se poboljšao kvalitet života građana prema evropskim demokratskim standardima i vrednostima. Izražena je i nada u visok nivo političke svesti i saradnje oko strateških prioriteta. 

Nova vlada premijera Mickoskog izabrana je sinoć sa 77 glasova "za" i 22 "protiv". 

Poslanici Evropskog fronta, predvođeni DUI, napustili su sednicu pre glasanja.

Mickoski je 13. premijer, a ovo je 20. vlada od nezavisnosti Severne Makedonije.

U novoj Vladi Severne Makedonije je 23 ministara, a petoro ima i funkciju potpredsednika.