IFIMES: Politička kapitulacija Edija Rame nakon izbora 25. aprila

Tirana
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane navodi u najnovijoj analizi političke situacije u Albaniji da se očekuje da nakon parlamentarnih izbora, koji će biti održani 25. aprila, dođe do političke promene i da je zbog toga potrebno osigurati mirnu tranziciju vlasti i postići opšti društveni konsenzus o budućnosti države.

Iz IFIMES-a navode da bi obe političke partije, Socijalistička partija aktualnog premijera Edija Rame i opoziciona Demokratska partija Ljuljzima Baše, sa kojom je i Pokret za Socijalističku integraciju Monike Krjemadhi, trebalo da omoguće mirnu tranziciju vlasti.

Po njihovom mišljenju pobednik izbora treba da pozove sve društvene i političke aktere da zajedno, bez osvetoljubivosti, grade budućnost Albanije i da izborna kampanja i političke napetosti treba da prestanu nakon izbora.

Izbori u specifičnim okolnostima

U IFIMES-u ocenjuju da će predstojeći izbori u Albaniji biti održati u specifičnim okolnostima. Brojna albanska dijaspora neće moći da glasa kao pre, kao ni oni koji u tom trenutku budu zaraženi koronavirusom, a kojih je prema statistikama Ministarstva zdravlja Albanije priličan broj.

Analitičari smatraju, da je potrebno osigurati pravo na glasanje svim državljanima Republike Albanije, koji imaju biračko pravo.

"Albanija više ne može podneti teški teret siromaštva, neimaštine i nepravde. Savez za promene, kojeg predvodi Demokratska partija predstavlja pobedničku koaliciju. Radi se o svenarodnoj koaliciji protiv brutalnog režima Socijalističke partije Edija Rame. Albancima je ukradena budućnost. To je vidljivo na svakom koraku, kod roditelja, koji ne znaju kakva sudbina čeka njihovu djecu, kod brojnih Albanaca, koji traže posao i žele izvesniju budućnost. Autokratska i arogantna vladavina premijera Rame, u kombinaciji s visokim nivoom korupcije i kriminala odvela je Albaniju  na stranputicu daleko od približavanja članstvu u EU", navodi se u analizi IFIMES-a.

Dodaje se i da je mišljenje analitičara da se na predstojećim parlamentarnim izborima odlučuje o sudbini Albanije i Albanaca.

"Odlučuje se o mladima, zapošljavanju, dobrobiti albanskih porodica, albanskih poljoprivrednika, subvencija, za snižavanje cena nafte i energije. Posebno je važno zaustaviti masovni talas iseljavanja mladih ljudi i čitavih porodica. To nisu izbori za političke partije, to su izbori za Albance, koji imaju samo dve mogućnosti, da se odluče za još četiri godine neuspjeha ili da se odluče za promene u Albaniji", navodi se u analizi.

Rama i "non pejper"

U izveštaju je navedeno da je "politička i moralna biografija aktuelnog albanskog premijera Edija Rame, teret za Albaniju".

"Socijalistička partija nije uspela da se modernizuje, nego je ostala rigidna režimska autokratska komunistička partija i zbog toga uopšte ne iznenađuje što je Rama uspostavio režim, koji predstavlja kombinaciju režima Envera Hodže i Slobodana Miloševića. Zato je Demokratska partija ponovno pred istorijskom odgovornošću kao što je bila 1991. godine kada je srušila režim Envera Hodže. Građani Albanije pokazali su političku zrelost i odgovornost na održanim brojnim mirnim i dostojanstvenim protestima širom Albanije, dok je Edi Rama umešan u sve i svašta, odnosno u mnoge potencijalno inkriminišuće radnje. Tako je sudelovao u prodaji telekom operatera IPKO na Kosovu, koji je u vlasništva slovenskog Telekoma i zbog toga je u oktobru 2020.godine bio u privatnoj poseti Sloveniji i razgovarao, između ostaloga, o tome sa premijerom Slovenije Janezom Janšom", stoji u izveštaju IFIMES-a.

Navedeno je i da analitičari upozoravaju na moguću povezanost Edija Rame sa nedavno objavljenim „Non paperom“, koji se pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši i Raminu uključenost u trgovinu albanskim etničkim teritorijama pri tome izazivajući nove nestabilnosti, koje mogu dovesti do novih konflikata i masovnih stradanja.

"Opravdano se postavlja pitanje, da li je Edi Rama trgovac albanskim etničkim teritorijama? Edi Rama govori o ujedinjenu Kosova sa Albanijom, a ustvari je razjedinio Albaniju kao niko do sada, dok je mišljenje albanske javnosti, da je Edi Rama deo albanskog mora ’poklonio’ Grčkoj, a sada bi sudelovao u razmeni teritorija i izazivanju haosa u regionu samo zbog opstanka na vlasti“, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Albancima je potrebna "albanska zakletva"

U izveštaju ove organizacije se naglašava da se "Albanija nalazi se u najtežoj situaciji od pada režima Envera Hodže 1991. godine".

"Država je ne samo politički polarizovana, institucije države ne deluju, na sceni je ’tihi’ građanski rat, što zabrinjava, jer se Albanija u nedavnoj prošlosti nalazila pred sličnom pretnjom. Kako prevazići postojeće stanje? Poraz režima Edija Rame i Socijalističke partije na predstojećim izborima neće biti dovoljan za osiguranje bolje budućnosti i perspektivu države Albanije i njenih građana", kažu u IFIMES-u.

Iz ove organizacije navode da je mišljenje analitičara "da je u postojećoj situaciji instrument albanske zakletve (besa shqiptare), koja proizlazi iz albanskog tradicionalnog društva, može u modifikovanom obliku poslužiti za rešavanje postojeće društvene situacije, koja predstavlja neposrednu opasnost za albanski narod i državu".

"Nedelovanje institucija vlastite države tera Albance da se posluže instrumentom ’bese’. Inače, instrument ’bese’ kroz istoriju najviše se koristio kod krvne osvete. ’Besa’ se u današnjim okolnostima može iskoristiti za postizanje sveopšteg društvenog konsenzusa odnosno javnog obećanja (društvenog dogovora) o budućnosti Albanaca i Albanije, da se zaboravi na razlike, zamerke i antagonizme, jer su tako Albanci kroz istoriju pronalazili najbolja rešenja za svoj opstanak i tako osigurali budućnost naroda i države. U ovom kontekstu ’besa’ bi se koristila kao instrument, koji je drugačiji od krvne osvete odnosno da se izvrši nacionalno pomirenje zbog osiguranja bolje budućnosti i napretka. Dakle, ’besa shqiptare’ se može koristiti kao instrument mira, a ne kao instrument osvete. Instrument ’bese’ nisu imali drugi narodi, jer je to specifičnost albanske socijalne strukture, života i percepcije vremena i prostora", stoji u izveštaju IFIMES-a.

Na kraju se ističe da analitičari u Albaniji smatraju "da će režim Edija Rame i Socijalističke partije na predstojećim parlamentarnim izborima otići u prošlost".

"Izbori moraju biti transparenti, fer i pošteni bez kupovine glasača i glasova iz ’crnog fonda’, koji je osiguran prljavim novcem iz narko biznisa. Nakon odlaska Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE), Hašima Tačija (DPK), Mila Đukanovića (DPS), Bojka Borisova (Gerb) na red je konačno došlo vreme za političku kapitulaciju Edija Rame", zaključuju iz IFIMES-a.