Jovanović: BiH što pre da pristupi "Otvorenom Balkanu"

Milovan Jovanović.jpg

BiH treba što pre da pristupi inicijativi “Otvoreni Balkan” nezavisno od toga što Crna Gora i Kosovo nisu, jer je to najvažnija i najplodotvornija inicijativa od raspada SFRJ, izjavio je za N1BiH novinar i politički komentator Milovan Jovanović.

On je naglasio da je nedavnim potpisivanjem sporazuma u Albaniji urađena velika stvar.

“Ova inicijativa predsednika Srbije je važna ne samo za Srbiju, Severnu Makediniju i Albaniju, već je ona potrebna i BiH, Crnoj Gori i Kosovu, jer samo revitalizacija i reintegracija jugoslovenskog prostora može doneti boljitak svima nama. Da nije bilo ekonomskih pa političkih integracija koje su rezultirale stvaranjem EU, proces pomirenja u posleratnoj Evropi ne bi bio tako brz, efikasan ni uspešan. Otvoreni Balkan je u našem interesu, jer sve nas može da stabilizuje i sukcesivno uvede u glavni evropski tok, EU”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ovo je model koji “ekonomski, privredno i politički može da preporodi naš region, da od Balkana napravi oazu mira i progresa”.

“Važnu stvar je uradila Privredna komora Srbije. Temelje 'mini-Šengena' postavio je predsednik PKS Marko Čadez kroz privrednu i ekonomsku saradnju sa privrednim komorama regiona. Nadam se da će BiH što pre da pristupi ovoj inicijativi, jer je ona u interesu svih njenih građana i svih nas jer samo tako možemo imati sigurnu i uspešnu budućnost i mi i naša deca na ovom prostoru. Zato je ova inicijativa predsednika Vučića od suštinske važnosti”, kaže Jovanović.

On je rekao i da je mađarski premijer Viktor Orban šokirao nedavnom izjavom da se Bosna i Hercegovina ne može integrisati u Evropsku uniju sa dva mliona muslimana. Jovanović smatra da ne treba pridavati pažnju takvoj izjavi, jer Mađarska jeste članica EU i NATO-a, ali kako kaže, nije jedna od najvažnijih država EU.

Kako je istakao, iz ugla Zapada, BiH je najosetljivija tačka na Balkanu. Dodao je da je suština to da je “EU neefikasna i da međunarodna zajednica snosi najveću odgovornost za ono što se dešava u BiH”.

“Međunarodna zajednica je ta koja je tolerisala i nije želela adekvatno da sankcioniše one pojedince i one subjekte u BiH koji su bili remetilački faktor. Ona je okretala glavu i njoj je bilo važno samo da ne dođe do novih sukoba i rata. A to kako će BiH funkcionisati, kako će se razvijati i kako će građani živeti, nije je interesovalo. BiH tapka u mestu i to je, čini mi se država sa najvećom društvenom nejednakosti u Evropi, zemlja u koju ne dolaze strani investitori”, naveo je Jovanovic