Koka: Albanija čvrsto rešena da modernizuje vojsku i oživi namensku industriju

Bledian Koka
Izvor: Kosovo Online

Kao članica Nato od 2009. godine, Albanija ulaže u modernizaciju oružanih snaga, a planira i ponovno pokretanje namenske industrije. S tim u vezi, prilikom nedavnog boravka u Tirani na samitu koji je organizovan "za Ukrajinu“, predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je s premijerom Albanije Edijem Ramom o zajedničkoj proizvodnji municije, a albanski novinar i analitičar Bledian Koka smatra da neće biti problem to i ostvariti.

I sam premijer Edi Rama potvrdio je da nešto tako načelno dogovoreno, i dodao da Albanija mora više da radi na infrastrukturi i da će to raditi samo u saradnji sa saveznicima.

Albanski novinar i politički analitčar Bledian Koka smatra da neće biti problem ostvariti te planove, jer zemlja ima iskustva u namenskoj industriji, a i fabrike koje su nekada proizvodile municiju. S tim što, kako je naveo, Albanija neće biti glavni akter u tom poslu.

"Kako ja vidim, mislim da neće biti problem ostvariti ove planove. Nakon donošenja ove odluke, i početka rada na proizvodnji municije, Albanija neće biti glavni akter koji će sve to snositi. Albanija, u ovom slučaju, deluje kao „sluga“, kao "običan radnik“ koji se koristi u operaciji u saradnji sa Natom. Dakle, Albanija će staviti na raspolaganje svoju teritoriju, svoje bivše vojne fabrike i neku vrstu profesionalnog iskustva za proizvodnju municije. Ista stvar, kao što se desilo sa aerodromom u Kučovi. U Polićanu je nekada postojala fabrika u kojoj se proizvodila municija, a danas su od te fabrike verovatno ostale samo ruševine. To će zahtevati novu i veliku investiciju, koju Albanija ne može da uradi sama, ona će Alijansi staviti na raspolaganje sopstvenu teritoriju i vazdušni prostor. Ovo izgleda kao politička odluka koju druge zemlje odbijaju, ali je naše političko rukovodstvo prihvatilo. Ako je to neophodno za našu saradnju u Natou, neka se to uradi", naglasio je Koka. 

Komentarišući modernizaciju vojnih snaga Albanije i stavljanje albanskih vojnih snaga na raspolaganje Natou, Koka kaže da je ispravno razmišljati i raditi na tome da se devastirana vojna infrastruktura obnovi. Ocenjuje da je ulaganje u vojne snage važno iz zbog geopolitičkih razloga.

"Za mene je ovo ispravka velike greške napravljene Albaniji u poslednje tri decenije. U našoj zemlji je napravljeno mnogo grešaka, jedna od njih je ta što je uništena i zapuštena vojna infrastruktura i generalno vojska. Baza Kučova jedan je od glavnih vojnih infrastrukturnih objekata, a podjednako je važan predlog za revitalizaciju pomorskih vojnih baza, uključujući i Paša Liman. Sama istorija našeg kraja je pokazala koliko je važno imati pravu odbranu za zemlju. Mislim da će ova promena pozitivno uticati na podizanje svesti o značaju vojske, koja je nedostajala u Albaniji", kaže on.

Dodaje da se nalazimo u regionu koji je skoro uvek imao tenzije.

"Nadam se da čuveno "bure baruta“ nikada neće eksplodirati, iz bilo kog razloga. Međutim, istorija nas uči da moramo biti spremni u odbrambenom smislu, posebno u ovom globalnom svetu kome danas nedostaje stabilnost. U najmanju ruku, trebalo bi da imamo vojni potencijal da se zaštitimo od bilo kakve opasnosti, za koju se nadam da se nikada neće dogoditi. Otvaranje Nato baze u Kučovi je ispravljanje ove veoma velike greške napravljene u poslednjih 30 godina, posebno teškim udarcem koji je zadat vojsci 1997. godine”, smatra Koka.

Zato otvaranje Nato vazduhoplovne baze u Kučovi vidi kao dobar potez, i dodaje da kao članica Nato Albanija od toga ima koristi, ali i obaveze.
 
"Odluka o otvaranju baze u Kučovi nije nedavna odluka i nema nikakve veze sa posetom gospodina Blinkena Tirani. O ovoj ideji prošle godine, ako se ne varam, govorio je premijer Rama. Nato je taj koji postavlja vojne standarde jedne zemlje. Dva odsto bruto domaćeg proizvoda koji treba uložiti u odbranu. Ne mislim da dva odsto Albanije ima neki veliki značaj za vojnu snagu Natoa. Albanija daje i vredi više kada ima svoju infrastrukturu, ili svoju teritoriju nudi Natou, nego kada povećava potrošnju na odbranu. Ovo je veoma dobar potez jer su to važni geostrateški položaji na vojnom planu", kaže Koka.

Ističe da je ova akcija svojevrsna kompenzacija za to što Albanija godinama ne ispunjava kvotu od dva odsto budžeta namenjena vojsci.

"Naša kvota nikada nije bila iznad 1,2 odsto. Otprilike 0,8 ili 0,9 odsto, a 1,2 odsto je bio maksimum naših ulaganja u odbranu. Oduvek smo mislili da kao država članica Nato, Alijansa štiti svoje članove ako su napadnuti. Međutim, postoji potreba da Nato koristi naše vojne objekte, koji su važni u slučaju bilo kakvog regionalnog ili čak šireg sukoba. Imamo koristi od članstva u Nato, ali imamo i svoje obaveze koje se, čini se, ispunjavaju bez prevelikog opterećenja Albanije s finansijske strane“, zaključio je Koka.