EK hvali Severnu Makedoniju: Dobri odnosi sa susedima i aktivno učešće u inicijativama poput Otvorenog Balkana

evropska komisija
Izvor: Tanjug

Severna Makedonija aktivno učestvuje u regionalnim inicijativama kao što su Berlinski proces i Otvoreni Balkan, ističe se u Izveštaju Evropske komisije o napretku zemlje.

EK ističe da je Severna Makedonija nastavila da razvija dobre odnose i sa drugim zemljama koje su u procesu pridruživanja.

Regionalna saradnja je i uslov za pristup jedinstvenom evropskom tržištu pre punopravnog članstva, navodi se u novopredstavljenom Planu rasta. Planom je predviđena mogućnost pristupa zajedničkom tržištu EU pre punopravnog članstva, što znači da se makedonski proizvodi i usluge mogu plasirati na jedinstveno evropsko tržište.

Takav plan Evropske komisije skrojen je na zahtev zemalja Zapadnog Balkana, kako bi se pre vremena, odnosno dok traju pregovori, iskoristile privilegije i mogućnosti ulaska u EU.

"Sve strane treba da nastave da sprovode postojeće bilateralne sporazume, kao što su Prespanski sporazum i Sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom i inkluzivne protokole", navodi se u izveštaju.

U delu o funkcionalnosti demokratskih institucija, Evropska komisija ističe da je neophodan konstruktivan i inkluzivan politički dijalog u Parlamentu, posebno za reforme vezane za EU. Ukazuje se na potrebu donošenja ustavnih amandmana, kao i na obaveze iz Dijaloga „Žan Mone”.

U oblasti slobode izražavanja i medija, i ove godine EK konstatuje da je, generalno, okruženje povoljno za slobodu medija i dozvoljava kritičko medijsko izveštavanje.

U pogledu ekonomskih kriterijuma, postoji dobar nivo pripremljenosti za razvoj funkcionalne tržišne privrede. Iako je privreda 2022. godine bila teško pogođena posledicama ruske agresije na Ukrajinu, Severna Makedonija je ipak uspela da obezbedi finansijsku i makroekonomsku stabilnost. Izazovi ostaju u oblasti implementacije Zakona o budžetu, upravljanja javnim finansijama, suočavanja sa sivom ekonomijom i predfiskalnim nametima i nedostatkom radne snage.