Kovačevski sa O'Brajenom: Severna Makedonija se nalazi pred ključnim momentom da obezbedi svoju evropsku perspektivu

Džejms O`Brajen i Dimitar Kovačevski
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i pomoćnik američkog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen zaključili su na zajedničkom sastanku da je neophodno da svi politički lideri i subjekti razmotre važnost da Severna Makedonija nastavi sa sledećim korakom na putu ka EU, koji će obezbediti njenu evropsku perspektivu.

Kako je saopšteno iz makedonske vlade, na sastanku je pozdravljena konstruktivna uloga Severne Makedonije kao predsedavajućeg Oebsa, kao i doprinos miru u regionalnom i globalnom kontekstu.

Premijer Kovačevski i pomoćnik američkog državnog sekretara O'Brajen potvrdili su veliko prijateljstvo između Severne Makedonije i SAD, koje se zasniva na međusobnom poverenju.

Istaknut je i značaj strateškog partnerstva SAD u daljem napretku Severne Makedonije. 

Na sastanku je navedeno da je politička stabilnost od ključnog značaja u reformskim procesima od značaja za građane i razvoj.

Zaključeno je da je Severna Makedonija svojom zrelom politikom i mudrim liderskim odlukama postala članica Natoa i da se sada nalazi pred prekretnicom u obezbeđivanju evropskog kvaliteta života koji zaslužuju makedonski građani, funkcionalnoj primeni vladavine prava i unapređenju pravnog institucionalni okvir u okviru procesa pregovora sa EU.

„Zajednički zaključak sa sastanka bio je da je neophodno da svi politički lideri i subjekti u zemlji razmotre važnost da Severna Makedonija nastavi sa sledećim korakom na putu ka EU, koji će obezbediti evropsku perspektivu zemlje. To je korak koji se od Severne Makedonije očekuje kao doprinos demokratskom napretku i perspektivi celog Zapadnog Balkana i pored stabilnosti i bezbednosti evropskog kontinenta“, navedeno je u saopštenju Vlade Severne Makeodnije.

Nakon sastanka licem u lice, održan je bilateralni sastanak kojem su prisustvovali Artan Grubi, prvi potpredsednik Vlade i ministar za politički sistem i odnose među zajednicama, Fatmir Bitiki, zamenik premijera zadužen za ekonomska pitanja koordinacija ekonomskih resora i investicija, Bojan Maričić, potpredsednik Vlade za evropske poslove, Slavjanka Petrovska, ministarka odbrane i Viktorija Avramovska - Madić, zamenik ministra pravde.