Kovačevski u skupštini: Ustavni amandmani ne ugrožavaju nijedno pitanje makedonskog identiteta

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski
Izvor: Kosovo Online

Sa zakašnjenjem od sat vremena, počela je sednica parlamenta Severne Makedonije sa jednom tačkom dnevnog reda – ustavnim amandmanima. O dnevnom redu glasalo je 117 poslanika – od kojih je 70 bilo "za", 47 "protiv", a uzdržanih nije bilo.

Premijer Dimitar Kovačevski je sa skupštinske govornice više puta ponovio da je predlog izmene Ustava makedonski, kako bi ubedio poslanike da glasaju.

Kao i prethodnih dana, istakao je da postoji podrška Berlina i Vašingtona i da niko nije asimilirao, pretio i napao Severnu Makedoniju.

Prema njegovim rečima, iza ove zemlje su najjači i najveći. Istakao je da je Evropi potrebna Severna Makedonija.

"Vodili smo se jedinim najboljim načinom da ponudimo, obrazložimo argumente 'za' i zatražimo podršku za kratku izmenu Ustava. Nismo nikoga izolovali, nismo odbacili raspravu. I 1991. i sada, ulazak u EU je bio, jeste i biće, najbolji državni politički proces, naš mehanizam da budemo država sa svim standardima. To je sa našim članstvom u NATO, što nas čini zemljom sa sadašnjošću, zemljom sa jasnom budućnošću", rekao je Kovačevski.

Istakao je da predlog nije bugarski, već makedonski.

"Zato što mi znamo za našu istoriju, oni spolja znaju preko nas. Predlog izmene Ustava ima jedan motiv, a to je ulazak u EU. To traži i očekuje ogromna većina građana u zemlji, ni manje ni više. Predlog je naš, makedonski, po sporazumu iz 2021. po kome smo otvorili pregovore o članstvu. Predlog je iznet u Skoplju. Odbacujem lažne teze da postoji diktat bilo koga o bilo čemu. Postoji samo naša trenutna i istorijska prilika da činimo dobro za zemlju", dodao je Kovačevski.

Prema Poslovniku Skupštine, rasprava o potrebi donošenja ustavnih amandmana traje najviše deset radnih dana. Tokom pretresa, poslanik može da govori više puta u trajanju od ukupno 20 minuta, a koordinator poslaničke grupe ukupno 30 minuta. Predstavnik predlagača u pretresu može da govori više puta, ali ne duže od 30 minuta ukupno.