Makedonske partije protiv ideje da se predsednik bira u parlamentu umesto na izborima

Sobranje - Severna Makedonija
Izvor: Facebook/Sobranje - Severna Makedonija

Dve najveće makedonske stranke, vladajuća Socijaldemokratska stranka (SDSM) i opoziciona VMRO-DPMNE protive se predlogu Demokratske unije za integraciju (DUI) i ujedinjene albanske opozicije da se predsednik Severne Makedonije bira u parlamentu, umesto na direktnim izborima, piše Gazeta blic.

Lider DUI Alji Ahmeti, tokom predstavljanja kandidata te stranke za predsednika države, Bujara Osmanija, rekao je da će se njihova predizborna kampanja fokusirati i na zahtev da se ubuduće predsednik bira u Skupštini, ali i da pored predsednika, bude biran i potpredsednik, koji bi bio Albanac.

Sličan zahtev prethodno izneo je i Arben Taravari, kandidat za predsednika opozicione koalicije koju čine ostale albanske stranke, koji je predložio i da Ustavom bude predviđeno da jedna od tri glavne pozicije u državi - predsednika, predsednika parlamenta ili premijera – pripadne Albancima.

Sa takvim predlozima se, međutim, najveće makedonske stranke ne slažu.

Potpredsednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolovski kaže da Ahmetijev zahtev nikada neće biti prihvaćen, jer predstavlja "suspendovanje demokratije".

"Svaki pokušaj suspendovanja demokratije je samo pokušaj da se narod isključi iz procesa donošenja odluka", rekao je Nikolovski.

Ideju Ahmetija i funkcionera Artana Grubija vidi kao ideju "kojom oni žele da vladaju zauvek".

"To je nedemokratski i pokušaj je zaštite kriminala i korupcije u Makedoniji", rekao je Nikolovski.

Predsednik SDSM i doskorašnji makedonski premijer Dmitar Kovačevski rekao je da se o zahtevu DUI nikada nije razgovaralo niti na organima stranke, niti u susretima sa Ahmetom.

On je podsetio da su za promenu Ustava potrebne dve trećine glasova poslanika, te da bi takva ideja "teško mogla da prođe".

"Sada smo u predizbornoj kampanji i moći ćemo da čujemo mnoga obećanja. Neko će obećati stvari koje ne zavise samo od njega. Recimo, za promenu Ustava potrebne su dve trećine glasova... Do ovog trenutka se nismo oglasili jer to nije stvar rasprave", rekao je Kovačevski.

Dodao je da će na izborima građani pokazati šta žele, što će se odraziti na broj poslanika koji će svaka stranka osvojiti u parlamentu.

Izbori za predsednika Severne Makedonije raspisani su za 24. aprila, dok će drugi krug biti održan 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.