Mandić: Dogovorili smo se da Lekić bude mandatar za sastav nove vlade Crne Gore

Milan Knežević i Andrija Mandić

Parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. se dogovorila i odlučila da mandatar bude lider DEMOS-a Miodrag Lekić, saopštio je nakon današnjeg sastanka jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, prenosi CDM.

"Stranke pobednice izbora 2020. godine su se dogovorile da formiraju novu vladu Crne Gore. Najvažnija današnja vest je da 41 poslanik parlamentarne većine ima samo jednog kandidata za mandatara a to je Miodrag Lekić. Svi smo mu dali podršku i dogovorili se da obavestimo predsednika Crne Gore da da mandat Lekiću. A ako ima nekih nesporazuma i ako neko procenjuje da je danas zadnji dan, mi očekujemo do ponoći da je novi mandatar Miodrag Lekić", poručio je Mandić.

On je ocenio da je današnji dan "važan dan za Crnu Goru".

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević je poručio da je DF je i danas pokazao zašto je najjači i najozbiljniji subjekt parlamentarne većine od 30. Avgusta.

"Konstruktivnošću i strpljivošću dao je najveći doprinos da dođe do dogovora. Predstavnici svih partija koji su činili većinu 30. avgusta podržali su Lekića za mandatara. Šaljemo i poruku predsedniku države Milu Đukanoviću da očekujemo da Lekić u toku dana dobije mandat za sastav vlade. Spremni smo da ga uverimo da imamo 41 poslanika koji podržava gospodina Lekića", poručio je Knežević.

Istakao je da su pregovori bili složeni.

"Bilo je uspona i padova, ali smatram da je zadovoljena izborna volja građana. DF je podneo najveću žrtvu. Čestitam Lekiću i svim kolegama koji su učestvovali na sastanku", dodao je Knežević.

Buduća vlada će, kako je kazao Mandić, biti sastavljena po paritetnom principu. Jednu polovinu činiće GP URA, CIVIS, SNP i eventualno predstvanici nacionalnih manjina, a u drugoj polovinu će biti političke organizacije koje imaju 32 poslanika u Skupštini – DF, Demokrate.

"Ne verujem da ćemo mi kao vlada funkcionisati u okviru dva podeljena bloka, nego da će se vrlo brzo ti odnosi promeniti i da ćemo funkcionisati kao jedan tim, ali zlatni glas će imati premijer Miodrag Lekić", naveo je Mandić.

Rok da predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopšti ime mandatara za sastav nove vlade, na predlog 41 poslanika, ističe danas. Ukoliko Đukanoviću ne bude dostavljen predlog mandatara, optimalno rešenje je da zatraži skraćenje mandata parlamentu.