Milatović preuzeo dužnost šefa crnogorske države

Milatović polaže zakletvu
Izvor: Kosovo Online

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović položio je danas zakletvu u Skupštini Crne Gore u Podgorici i preuzeo dužnost šefa crnogorske države, prenosi RTV.

"Zaklinjem se da ću dužnost predsednika vršiti odgovorno, časno, savesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu", rekao je Milatović.

Sednicu je otvorila predsednica Skupštine Danijela Đurović, koja je Milatovića sa suprugom sačekala ispred zgrade parlamenta.

Sednica je počela intoniranjem himne Crne Gore.

Svečanosti prisustvuje više od 200 zvanica među kojima su šefovi država zemalja Zapadnog Balkana - Srbije Aleksandar Vučić, članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, Hrvatske Zoran Milanović, Albanije Bajram Begaj, premijer Bugarske Galab Donev, predsednica Kosova Vjosa Osmani, kao i veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

Tu su i evropski zvaničnici Oliver Ropke, predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalni izaslanici vlada Velike Britanije i Nemačke za Zapadni Balkan Stjuart Pič i Manuel Zaracin.

Ceremoniji prisustvuju mnogi domaći političari, kao i dosadašnji predsednik Crne Gore i budući počasni bivši predsednik Milo Đukanović, nekadašnji predsednik Filip Vujanović i nekadašnji premijer Igor Luksić.

Milatović je u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo pobedio višedecenijskog vladara Đukanovića.

Milatović je treći predsednik Crne Gore od obnove njene nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, a pre njega su to bili Filip Vujanović i Đukanović.