Miting u Banjaluci: Republika Srpska nije inat, Republika Srpska je sloboda

Banjaluka miting Republika Srpska
Izvor: Instagram

Na Trgu Krajine u Banjaluci održan je miting "Srpska te zove", povodom rezolucije o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija početkom sledećeg meseca.

Okupljenima su se obratili predsednik RS Milora Dodik, predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić, srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao i Branislav Vučetić, sveedok događaja u Srebrenici 1992. godine, kojem su muslimani ubili porodicu.

Dodik: Ne možemo da živimo u zemlji sa onima koji pokušavaju da nas proglase genocidnim

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da srpski narod ne može da živi u istoj zemlji s onima koji pokušavaju da ga proglase genocidnim.

On je svim stradalim izrazio poseban pijetet, a njihovim porodicama saučešće, navodeći da je u Srebrenici bio zločin na kraju rata, nakon zamora i mržnje, ali da nije bio genocid.

Naveo je i da će rukovodstvo RS na dan kad se u Generalnoj skupštini UN bude odlučivalo o rezoluciji u Srebrenici, dan provesti u Srebrenici.

On je rekao i da zločine nad 3.500 Srba sa područja srebreničke regije niko osim srpskog naroda ne spominje i ne primećuje i da su to zločini bez kazne, dok istovremeno Srbe pokušavaju da proglase genocidnim narodom.

"Nemojte to da radite, jer to ne doprinosi životu u BiH. Ovo nas neće spojiti, ovo nas trajno razdavaja i ne želimo da živimo s vama koji kažete za srpski narod da je genocidan. Ne želimo da živimo s vama i nećemo biti s vama u istoj državi", poručio je Dodik.

Kako je rekao, danas su se u Banjaluci okupili ljudi od Trebinja do Novog Grada kako bi poručili da ne prihvataju etiketu genocidnog naroda.

"Republika Srpska nije inat, Republika Srpska je sloboda", naglasio je Dodik.

Cvijanović: Nećemo vam dati Republiku Srpsku

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović podsetila je da je rezolucija o Srebrenici upućena u Ujedinjenim nacijama bez saglasnosti Predsedništva.

"Stotinu puta sankcionišite, nećemo dati Republiku Srpsku, donesite stotinu rezolucija, nećemo vam dati Republiku Srpsku", poručila je Cvijanović.

Navela je da Srpska neće da nosi teret koji pokušavaju da joj nametnu.

"Nikada u RS nismo pravili razliku i etiketirali ljude i nikada to nećemo činiti", rekla je Cvijanović.

Stevandić: Niste dobrodišli ako želite da nas ukidate

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da srpski narod nikoga ne mrzi, ali da se ne plaši nikoga i ničega i da će sačuvati svoju Republiku.

"Niste dobrodošli ako želite nas da ukidate, a naciste da nagrađujete. U našem srcu nema mržnje, ali nema ni straha. Ničega se i nikoga ne plašimo", rekao je Stevandić.

Brnabić: Srbija će biti uz Srpsku dok je sveta i veka

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je da je Srbija uvek uz Republiku Srpsku, i biće uz nju dok je sveta i veka.

Ona je istakla da je Srbija uvek bila za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Takođe, navela je da su srpski zvaničnici jedini u regionu iskazali žaljenje zbog žrtava drugih naroda na Balkanu, podsećajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napadnut u Srebrenici i da do danas niko nije odgovarao za taj napad.

Istakla je da je rezolucija o Srebrenici koja se prirema u UN uperena protiv srpskog naroda, ali da je Srbija uložila diplomatske napore da se tome suprotstavi.

"Pokazaćemo duh prkosa i ponosa. Srbija će biti uz Srpsku dok je sveta i veka", poručila je Brnabić.

Branislav Vučetić o stradanju svoje porodice u Srebrenici

Branislav Vučetić, svedok događaja u Srebrenici 1992. godine, kome su muslimani ubili porodicu, ispričao kroz kakvu je golgotu prošao tih kobnih ratnih godina.

U jednom trenutku, svedočeći o zlodelima muslimana i mučenju koje je preživeo, Vučetić je zaplakao, nakon čefa ga je na bini zagrlio Milorad Dodik.

Vučetić je rekao da je Republika Srpska zalog slobode srpskog naroda, jer " srpske žrtve nema ko da oplače osim samih Srba".

Skup u Banjaluci je počeo himnom Republike Srpske i razvijanjem zastave RS duge 500 metara, a završen izvođenjem numere Zavet i puštanjem balona u bojama trobojke.