Petrovska: Makedonci u Albaniji imaju apsolutno pravo da se na popisu izjasne kako osećaju

Slavjanka Petrovska
Izvor: Facebook

Makedonci koji žive u Albaniji imaju apsolutno pravo da se izjasne na popisu kako osećaju, odnosno da se izjasne kao Makedonci, rekla je ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska na pitanje novinara o pritiscima na makedonsko stanovništvo na popisu u Albaniji.

"Pitanje samoopredeljenja svakog građanina, bez obzira na kojoj teritoriji se nalazi, jedna je od temeljnih evropskih vrednosti. Makedonci u Albaniji imaju apsolutno pravo da se izjasne na popisu onako kako se osećaju, odnosno da se izjasne kao Makedonci. Zapravo, jedna od obaveza o kojoj intenzivno razgovaramo u proteklom periodu je proces evropskih integracija naše zemlje", rekla je Petrovska.

Ministarka je dodala da je jedan od ciljeva koji nastoje da ostvare evropskim integracijama, nakon što se taj proces završi, da Severna Makedonija postane članica Unije, da makedonski pasoš bude evropski pasoš kako ubuduće građani ne bi osećali nikakav pritisak.

"Interesi građana Republike Severne Makedonije ili njenih pripadnika, bez obzira gde žive, ponoviću, dokazuju se stvarnim postupcima, a ne samo govorima", rekla je Petrovska.