Albanija: Danas počinje popis stanovništva

tirana-albanija-
Izvor: bigstock-

U Albaniji danas počinje popis stanovništva, a prema saopštenju Albanskog instituta za statistiku (INSTAT) građani su dužni da učestvuju u popisu i pruže informacije tražene u upitniku, na potpun, tačan i pouzdan način.

Jedini izuzetak su pitanja o etničkoj pripadnosti, veroispovesti i jeziku, za koje, kako je navedeno, mogu da izaberu opciju "radije bih da ne odgovorim".

Premijer Albanije Edi Rama na nedavnoj konferenciji za novinare izjavio je da popis ima patriotski aspekt, jer je izuzetno važno za državu da zna pouzdan broj građana koji u njoj žive. 

"Važno je da taj broj bude realan, kako niko ne bi mogao da kaže da je Albanija malobrojna zemlja koja ne zaslužuje pažnju koju traži. Veoma sam ponosan da je INSTAT danas potpuno oslobodjen politike, da se ne bavi 'političkim poklonima', niti daje 'slatke' informacije o dvocifrenom ekonomskom rastu Albanije, koji je veoma blizu Kine. U svakom pogledu mnoge stvari su poboljšane, čak i za pripadnike manjina u Albaniji, za njihove živote, za njihovu dobrobit, kao i za sve albanske manjine u drugim zemljama. Ipak, mi smo u takvom položaju da možemo sa uverenjem da kažemo da niko ne moze Albaniji da drži lekcije o manjinama. Nijedna zemlja", rekao je Rama.

Popis stambenih objekata i stanovništva u Albaniji trajaće narednih šest nedelja, a kako navodi direktorka INSTAT Elsa Dulji obezbediće parlamentu, vladi, lokalnim vlastima, privrednim, naučnim i kulturnim organizacijama, kao i civilnom sektoru, pouzdane statističke informacije za potrebe planiranja i sprovođenja opštih politika razvoja. 

"Popis se sprovodi po najvišim standardima i zasniva se na organizaciji, implementaciji i komunikacijskoj strategiji. Imamo jasne ideje o cilju koji želimo da postignemo. Želimo da izvršimo popis zasnovan na poboljšanim zakonima, na savremenoj tehnološkoj infrastrukturi, na osnovu poboljšanog geo-prostornog sistema. To je aktivnost koja u potpunosti prati preporuke Ujedinjenih Nacija i Evropske Komisije, poput popisa koji se održavaju širom Evrope i sveta. Dobijeni podaci biće osnova za izradu registara stanovništva, i stanova u zemlji", rekla je direktorka INSTAT Elsa Dulji.

U Albanija je, nakon proglašenja nezavisnosti 1912. godine, popis prvi put održan 1923, tačno pre 100 godina. Od tada, ovo je 12. po rdu popis. Novina je da će po prvi put popisivači odgovore beležiti na tabletima.

Za popis, koji traje do 30. oktobra, angažovano je oko 7.500 ljudi, od kojih 5.240 popisivača, a kako je najavljeno zvaniči rezultati biće objavljeni 30. juna 2024. godine.