Severna Makedonija: Počinje trka za poslanike, još pet dana predsedničke kampanje

Severna Makedonija izbori
Izvor: Drzavna izborna Komisija Severne Makedonije

Aktivnostima partija i koalicija na predstavljanju izbornih programa i kandidata za poslanike u šest izbornih jedinica, danas počinje kampanja za parlamentarne izbore. Nastavljaju se aktivnosti za kampanju za predsedničke izbore koja je u toku, a koja će trajati još pet dana.

Potpisivanjem Kodeksa za fer i demokratske izbore, predstavnici većine političkih partija u Severnoj Makedoniji juče su se obavezali da će poštovati etički kodeks i da neće koristiti govor mržnje u predizbornoj kampanji.

"Kodeks je potvrda demokratskog razvoja našeg društva da se svi mi obavezujemo na principe demokratije. Potpisivanjem ovog kodeksa potpisnici šalju poruku pravičnosti i poštovanja svih pravila, zakona i propisa, kao i poštovanja vladavine prava i vladavine prava prilikom organizovanja izbora", rekao je predsednik Državne izborne komisije Aleksandar Daštevski.

Predstavnici koalicija koje predvode SDSM i VMRO-DPMNE nagovestili su da će voditi fer i pozitivnu kampanju, na osnovu svojih programskih obećanja, a neke od stranaka su ukazivale na neravnotežu u raspodeli državnih sredstava za politički marketing između velikih i mali politički subjekti.

Kampanja za parlamentarne izbore završava se 6. maja. Aktivnosti za ovu kampanju biće i 23. aprila, na dan izborne tišine za predsedničke izbore, za koje će prvi krug biti održan 24. aprila, a drugi 8. maja, kada će se glasati za narodne poslanike.