Skupština Albanije danas o Kosovu i događaju u Banjskoj

Salji Beriša blokira govornicu u Skupštini Albanije
Izvor: Albanian post

Skupštine Albanije danas će na plenarnoj sednici, sazvanoj na zahtev opozicije, na kojoj će raspravljati Kosovu i događajima u Banjskoj, prenosi Reporteri.

Na zahtev poslanika Demokratske stranke Krešnika Čolakua, danas će o toj temi premijer Albanije Edi Rama odgovarati na poslanička pitanja.

Zahtev za interpelaciju sa Ramom obrazložen je neophodnošću "davanja informacija i objašnjenja u vezi sa zvaničnim stavom Vlade Albanije, kao i koracima koji se očekuju i stavovima u vezi sa očekivanim razvojem međudržavnih odnosa na Balkanu".

Predviđeno je da nakon rasprave bude iznet o predlog rezolucije o podršci Kosovu, a kako je najavljeno iz opozicionih stranaka, postoji konsenzus sa vladajućom većinom oko njenog usvajanja.

Tokom predhodne sednice albanskog parlamenta došlo je do sukoba vladajuće Socijalističke partije sa opozicijom, koja je uputila kritiku zbog načina na koji se ponela oko događaja u Banjskoj. Vladajuća stranka okarakterisala je postupke opozicije kao želju da se bave politikom Kosova.