Skupština Albanije usvojila Rezoluciju o Kosovu

Skupština Albanije
Izvor: Reporteri

Skupština Albanije usvojila je danas rezoluciju o Kosovu, u kojoj se, između ostalog, traži međunarodna istraga o napadu u Banjskoj 24. septembra.

Rezolucija je usvojena sa 101 glasom za, nijednim protiv i jednim uzdrzanim.

Kako se navodi u tekstu Rezolucije, tim dokumentom albanski parlament u potpunosti podržava Rezoluciju kosovske Skupštine, usvojene 28. septembra, u skladu sa politikom zaštite "strateških zajedničkih nacionalnih interesa između Albanije i Kosova i podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova".

Poziva se međunarodna zajednica da istraži napad u Banjskoj.

U dokumentu parlament zahteva od svih zvaničnika Albanije, da se u svim međunarodnim organizacijama, kao i u bilateralnim kontaktima sa partnerima, "snažno angažuju i preduzmu sve neophodne korake kako bi se omogućila međunarodna istraga u vezi sa terorističkim aktom na severu Kosova".

Skupština, dodaje se, ohrabruje vladu, da radi "rame uz rame" i bezrezervno se pridruži strateškim saveznicima, Evropskom Unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi postigli konačni dogovor za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i konačno priznanje Kosova od strane Srbije.

Tokom diskusije, predsednica Odbora za spoljne poslove Mimi Kodelji rekla je da je Albanija stajala, stoji i da će uvek stajati uz Kosovo, u dobrim i teškim vremenima.

"Kosovo ostaje strateški projekat Albanije i veliki projekat njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekla je ona.