U Tirani se danas održava samit EU-Zapadni Balkan 

Tirana
Izvor: Albanian post

U Tirani se danas održava samit EU-Zapadni Balkan, a albanski premijer Edi Rama ugostiće više od 30 delegacija iz Evropske unije i regionaa Zapadnog Balkana, prenosi Albanijan post.

Kako se navodi samit označava prekretnicu u istoriji Unije, jer se prvi put održava u zemlji van EU, a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel opisao je samit kao "simboličan" jer se održava "u srcu regiona".

Dodaje se da izbor Tirane nije bio slučajan, a albanska vlada je izbor Tirane za domaćina samita opisala kao stratešku procenu organizatora

Samit počinje oko 10 sati kada bi učesnici trebalo da potpišu ugovor o romingu.

U 10.15 počinje prva plenarna sednica, a potom sledi zajednička fotografija lidera zemalja učesnica Samita i nastavak druge plenarne sednice.

Oko 14.30 održaće se konferencija lidera uključujući predsednika Saveta Evrope Šarla Mišela, predsednicu Evropske komisije Ursulu fon Der Lajen i premijera Albanije Edija Ramu.

Očekuje se da će se tokom dve sesije na samitu razgovarati o najvažnijim temama u ovom trenutku - strateškom partnerstvu, jačanju bezbednosti i regionalnoj saradnji, ali i  liberalizaciji viza za Kosovo, energetici, migracionim tokom na balkanskoj ruti.

U delu grada gde se održava samit prisutne su jake policijske snage budući da su predstavnici opozicije, na čelu sa Salji Berišom, najavili protest protiv vlade Edija Rame, a koji bi trebalo da počne u 12 sati.

Prema pisanju albanskog Juronjuza na terenu će biti oko 1.500 policajaca, dok su ulice oko mesta održavanja samita blokirane za saobraćaj.