Ujedinjena makedonska dijaspora: Eskobar da se založi za prava Makedonaca u Bugarskoj

Gabrijel Eskobar
Izvor: Reporteri

Ujedinjena makedonska dijaspora (UMD), vodeća organizacija Makedonaca u rasejanju, poslala je pismo zameniku pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelu Eskobaru i zamolila ga da se založi za njihova prava u Bugarskoj i poseti Sofiju, odmah nakon posete Skoplju.

Upozoravaju da "ponovljeni jednostrani pritisci i ucene prema Makedoniji" ne stvaraju klimu za dobrosusedske odnose u regionu.

Bugarska, kako navode, ima 14 presuda Evropskog suda za ljudska prava za diskriminaciju makedonske manjine u Bugarskoj.

"Shodno tome, UMD zahteva reciprocitet, ako SAD i EU traže ustavne promene od Makedonije, onda je sasvim logično da Bugarska priznaje i makedonsku manjinu. Licemerno je zahtevati zaštitu prava manjina u državi kandidatu za članstvo dok se zanemaruju prava manjina u punopravnoj državi članici kao što je Bugarska. Bugarska treba da uključi Makedonce u svoj Ustav", navodi se u saopštenju.

Takođe, nakon posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji, UMD je uputio još jednu poruku Eskobaru i zatražio od njega da se izjasni da SAD ne podržavaju "iredentističke ideje i promenu granica na Balkanu".

UMD je iskoristio priliku da podseti Eskobara da Makedonci nisu "Severni Makedonci" i da Makedonci nisu samo "pravoslavni narod" kako ih je Eskobar nazivao u intervjuima.

"Makedonski narod je raznovrstan, sa ljudima različitih vera, iako su većina pravoslavni. Sjedinjene Američke Države su inicijator i potpisnik Deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koja u decembru puni  75 godina. Sjedinjene Države imaju dužnost da brane pravo na samoopredeljenje i ljudska prava makedonskog naroda, kao što to već čine mnogo glasnije nego bilo koja druga nacija u regionu", poručili su iz UMD.