Eskobar u poseti Skoplju, fokus na ustavnim promenama

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Izvor: Kosovo Online

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posetiće Skoplje, saopštio je kabinet makedonskog predsednika, prenosi Dukađini.

Kako prenosi agencija MIA, američki diplomata će se u Skoplju sastati i sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim i liderom opozicije, predsednikom VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Eskobar će u Skoplje doputovati nedelju dana nakon što je u Sobranju Severne Makedonije počela procedura za ustavne promene. Izmene predviđaju između ostalog, da bugarska manjina bude uključena u Ustav.

Na sednici Sobranja, 18. avgusta, vodila se rasprava o inicijativi za promenu Ustava. Međutim, inicijativa nije stavljena na glasanje, kako bi se obezbedila dvotrećinska većina.

Sporazumom sa Sofijom predviđena je promena preambule makedonskog ustava, za rešavanje sporova vezanih za jezik, identitet i istorijska pitanja.

Sporazum je zasnovan na onome što je poznato kao "francuski predlog", koji je odobren u skupštinama obe zemlje.

Ali, ako izmene ne budu odobrene, onda razgovori neće moći da se nastave, pošto Sofija zadržava pravo veta koje je iskoristila u novembru 2020.

Vlada tvrdi da ima podršku 72 poslanika i da joj je potrebno još osam za dvotrećinsku većinu ili 80 od ukupno 120 poslanika u makedonskom parlamentu.

U julu je američki diplomata Eskobar rekao u debati o Zapadnom Balkanu pred podkomitetom za spoljnu politiku američkog Kongresa da „SAD podržavaju proces ustavnih promena koje bi omogućile Severnoj Makedoniji da se pridruži EU“.

On je rekao da radi i sa novom Vladom Bugarske da ne postavlja nove zahteve.

Makedonska opozicija ne podržava ove promene sa obrazloženjem da će "bugarska strana izneti nove uslove koji će biti štetni po makedonske interese".

Američka ambasadorka u Skoplju Angela Ageler je na pitanje o svom stavu u vezi sa procesom ustavnih promena rekla da „nije na njoj da govori o tome, ali da građani treba da stave do znanja političarima da žele da budu deo EU“.