Vankovska: Inicijativa za donošenje rezolucije o genocidu "u najmanju ruku diskutabilna"

Biljana Vankovska
Izvor: Facebook/Biljana Vankovska

Zločin u Srebrenici ne sme biti zaboravljen, ali je najnovija inicijativa u UN da se donese rezolucija za osudu genocida "u najmanju ruku "diskutabilna zbog geopolitičke pozadine, a najviše zbog licemerja", kaže za MKD.mk kandidat za predsednika Severne Makedonije iz redova stranke Levica, Biljana Vankovska.

Vaknovska ukazuje na međunarodno pravo i realnost danas, kao i na druga dešavanja, uključujući i ona u  Makedoniji.

"Na međunarodnom planu je u tom slučaju na osnovu sudskog procesa i činjenica doneta odluka da je na određenoj teritoriji i stanovništvu izvršen genocid, za šta ne postoji kolektivna (državna) odgovornost, već individualna odgovornost. Međutim, Srebrenica, kao i zločini počinjeni bilo gde, pa tako i u Makedoniji 2001. godine, ne smeju biti zaboravljeni. Ali najnovija inicijativa u UN da se donese rezolucija za osudu genocida (koju su zemlje poput Nemačke i SAD formulisale na prilično ambivalentan način) u najmanju ruku je diskutabilna zbog geopolitičke pozadine, a najviše zbog licemerja", poručila je Vankovska.

Ističe da "u vreme kada se u Gazi vrši genocid, za koji Zapad nema ni oči ni uši", taj isti Zapad odlučio je da disciplinuje Srbiju za zločin koji je procesuiran i koji se dogodio 1995. godine.

"Odluka Bujara Osmanija, koji je istovremeno ministar u tehničkoj vladi i predsednički kandidat, a koji do danas nije osudio genocid u Gazi, je neprikladna i usmerena je na samopromociju", rekla je Vankovska.

Ona daje osvrt u vezi sa namerom tehničke vlade da donese odluku o izlasku Makedonije iz Оtvorenog Balkana.

"Inicijativa Bujara Osmanija je udar na svaki pokušaj funkcionalnog pomirenja i povezivanja zemalja regiona, koje još nisu zalečile svoje rane. Ponaša se kao (veliki) Albanac i pokazuje svoja antisrpska osećanja zarad kojih čak žrtvuje interese Makedonije. Očigledno, u tome nema ništa ni za prvog diplomatu, a još manje za državnika", zaključila je Vankovska.