Velika međunarodna vojna vežba u Grčkoj kao odgovor Rusiji

1
Izvor: Reporteri

Vazdušne snage devet zemalja uključujući SAD, Francusku i Izrael, učestvovaće u vojnoj vežbi u Grčkoj, odakle će se stimulisati vazdušni udari, uključujući odbrambene i operacije traganja i spasavanja, kao odgovor Rusiji na mogućnost da se rat proširi na druge zemlje, prenosi Albanijan post.

U vežbi, koja će početi 28. marta i trajati do 8. aprila, učestvovaće vazduhoplovne snage Kanade, Italije, Kipra, Slovenije i Austrije.

Albanija će, sa druge strane, zajedno sa Egiptom, Austrijom, Severnom Makedonijom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Indijom, Kuvajtom, Hrvatskom, Marokom i Saudijskom Arabijom, poslati posmatrače na vežbu.

Prema grčkim vazduhoplovnim snagama, vežba je namenjena simulaciji niza scenarija, uključujući izbegavanje raketnih napada zemlja-vazduh, udare na zemaljske ciljeve, traganje i spasavanje i odbranu ili napad na vazdušni cilj.

U vežbi, koja se održava uglavnom duž grčke obale i iznad Sredozemnog mora, učestvuje na desetine aviona iz svake zemlje.

Prema vestima Kanala 12, Izrael i druge zemlje učesnice će tokom vežbe primeniti početne lekcije iz rata u Evropi.

Iako se nijedna od zemalja učesnica ne graniči sa Rusijom, mreža je saopštila da će vežba pokazati njihovo partnerstvo i jedinstvo usred mogućnosti da se rat u Ukrajini proširi na druge zemlje.

"To je signal Putinu da ove zemlje rade zajedno na odbrani svog suvereniteta", navodi se u izveštaju.

Vežba se takođe odvija dok su američke i francuske pomorske snage, predvođene sa dva nosača aviona, stacionirane u Egejskom moru u blizini Grčke.

"USS Hari Truman" trenira u Severnom Egejskom i Jonskom moru od početka marta i očekuje se da će se usidriti u zalivu Suda na Kritu do 25. marta, dok je francuski brod "Šarl de Gol" trenutno na južnom Kritu i očekuje se da se usidri u luku Pirej, južno od Atine.