Hag: Nastavak suđenja liderima nekadašnje OVK 18. marta

Suđenje Tačiju u Hagu
Izvor: Kosovo Online

Suđenje četvorici vođa bivše OVK pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu biće nastavljeno 18. marta, u skladu sa rasporedom rada usvojenim pre početka procesa, s proleća prošle godine.

Za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba (GŠ) OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, traje dokazni postupak tužilaštva.

Tužioci su do sada pred sudije izveli 48 svedoka, od kojih je velika većina svedočila iza zatvorenih vrata zbog zaštite njihovog identiteta.

Raspravno veće predsedavajućeg Čarlsa Smita dalo je tužilaštvu rok do aprila 2025. da okonča svoj dokazni postupak.

Iako su ranije najavljivali da će imati oko 300 svedoka, tužioci su prošle nedelje saopštili da su broj svedoka smanjili za oko 100.

Sudije su tužilaštvo ohrabrile da broj svedoka dodatno smanji, a dokazni postupak "pojednostavi", kako bi izvođenje dokaza moglo da okonča do aprila iduće godine.

Tužiocima je sudsko veće naložilo da mu do 21. maja dostave tačan broj svedoka i preciziraju na koji će način sažeti postupak.

Veće je, inače, saopštilo da će, kako bi ubrzalo suđenje, povećati broj zasedanja. Po dosadašnjem rasporedu, posle tri nedelje zasedanja suda, usledile bi dve sedmice pauze.

Ubuduće će, kako je rekao sudija Smit, sud naizmenično pauzirati jednu i dve sedmice, posle svakog tronedeljnog zasedanja.

Minule nedelje, dvojica svedoka opisala su, na srpskom jeziku, kako su ih u junu 1999., posle povlačenja snaga SR Jugoslavije i Srbije sa Kosova, pripadnici OVK u Prizrenu oteli, pritvorili, tukli, zlostavljali i ispitivali.

Obojica svedoka su odmah pošto su bili oslobođeni napustili Kosovo. 

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Od 75 ubijenih identifikovanih u optužnici, 51 žrtva je srpske nacionalnosti, 23 su Albanci i jedna je Rom.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za  zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Pored individualne krivične odgovornosti, Tači i saoptuženi snose i komandnu odgovornost, kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, piše u optužnici.

To zločinačko udruženje imalo je za cilj da OVK preuzme kontrolu nad Kosovom primenom nasilja protiv svih koje je proglasila za protivnike, bilo da su Srbi, Romi ili Albanci označeni kao "izdajnici", "špijuni" ili "kolaboranti".

U optužnici su kao učesnici u zločinačkom poduhvatu navedeni i visoki oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Za vreme rata na Kosovu, prvooptuženi Tači je bio politički komesar, a potom  i komandant GŠ OVK. U privremenoj vladi Kosova, formiranoj u martu 1999., Tači je bio premijer.

Veselji je i u GŠ OVK i u privremenoj vladi vodio obaveštajnu službu.

Glavni operativac u GŠ OVK bio je Seljimi, koji je u privremenoj vladi preuzeo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Krasnići je i u štabu i u vladi bio portparol.

U pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, optuženi su otkada su uhapšeni u Prištini, 4. i 5. novembra 2020.

Svi su izjavili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.