Hag: Sud ponovo upozorio Tačija i Seljimija da posetiocima ne odaju poverljive informacije

Specijalni sud
Izvor: Kosovo Online

Specijalizovana veća Kosova ponovo su upozorila lidere bivše OVK Hašima Tačija i Redžepa Seljimija da posetiocima u sudskom pritvoru u Hagu ne odaju poverljive informacije o svedocima i njihovim iskazima datim iza zatvorenih vrata.

Raspravno veće utvrdilo je da su Tači i Seljimi posetiocima obelodanili "poverljive informacije" o iskazima zaštićenih svedoka "tokom niza ličnih poseta u pritvoru izmedju jula i oktobra 2023., uključujući i posete supružnika i dece".

Veće, na osnovu transkripata nadziranih poseta, konstatuje da je Seljimi "spomenuo poverljive informacije" o četvoro zaštićenih svedoka tokom "najmanje dva" razgovora sa posetiocima. Jednom od razgovora prisustvovao je i član tima Seljimijeve odbrane.

Tači je poverljive informacije o jednom svedoku obelodanio u razgovoru sa "dva člana svoje porodice".

Tužilaštvo je zatražilo da zbog odavanja poverljivih informacija, sud naredi nova ograničenja, uključujući i aktivno praćenje, privatnih, bračnih poseta Tačiju i Seljimiju.

Tačijeva odbrana odgovorila je da on "nije nameravao da otkrije identitet svedoka o kojem je govorio", te da ta omaška ne opravdava nametanje mera nadzora za privatne posete.

Seljimijevi branioci tvrdili su da je sekretarijat pogrešno protumačio njegove reči i da bi dalja ograničenja bila neopravdana.

Odbijajući zahtev tužilaca, sudsko veće je odlučilo da ne nameće nadzor bračnih poseta zato što navedeni razgovori nisu bili vodjeni tokom tih poseta.

Sudije su, medjutim, upozorile Tačija i Seljimija da je hotimično odavanje poverljivih informacija krivično delo.

"Raspravno veće jasno stavlja do znanja da će, ako ponovo dodje do bilo kakvog obelodanjivanja (poverljivih informacija), delovati s neophodnom oštrinom", piše u odluci.

Istovremeno, veće "podseća optužene Seljimija i Tačija na njihovu obavezu da ne otkrivaju poverljive informacije iz ovog procesa, niti o njima razgovaraju sa neovlašćenom trećom stranom, uključujući članove porodica i prijatelje".

Na tu obavezu, sudije su podsetile i članove tima za odbranu optuženih.

Sud je, krajem prošle godine, već uveo izvesna ograničenja za posete Tačiju, Seljimiju i Veseljiju zato što su obelodanili identitet zaštićenih svedoka i slali im poruke preko posetilaca.Jedno vreme, optuženima su bile zabranjene sve posete osim advokatskih.

Od novembra, sudski sekretarijat nadzira i snima sve posete optuženima, izuzev bračnih poseta i poseta advokata, koje su, po pravilu, privilegovane.

Tužioci su prethodno obavestili sud da im se više svedoka požalilo da su im optuženi, preko posrednika, upućivali poruku da odustanu od svedočenja ili da ublaže iskaze.

Prisluškivanjem razgovora trojice optuženih sa posetiocima, uz odobrenje sudije, tužilaštvo je došlo do dokaza da su oni nedozvoljeno uticali na svedoke i ometali sud.

"Tači je u više navrata davao instrukcije posetiocima kako da manipulišu svedocima", piše u podnesku tužilaštva podnetom prošlog novembra.

Jedan od svedoka rekao je tužiocima da mu je preneta poruka, "po direktnoj instrukciji Tačija i Veseljija", datoj posetiocima, da se "povuče ili da ublaži iskaz" i to "za dobro Kosova".

Slične poruke dobili su i drugi svedoci optužbe.

Razgovori, koje su tužioci nadzirali, potvrdili su da je Tači posetiocima "davao uputstva kako da svedok svedoči" - da "umanjuje svoju vezu s Glavnim štabom (GŠ) OVK" - kako bi "izašao odavde kao heroj, a ne kao osramoćen".

Istog svedoka - koji je, kako proizlazi iz dokumenta, bio starešina OVK - Tači je, preko  posetioca, instruisao da kaže da "nije dobijao naređenja od GŠ", da su saopštenja tog štaba bila "propaganda" i da je "glavni" u OVK bio Adem Demaći, tadašnji politički predstavnik te paravojske u Prištini.

Drugom svedoku, Tači je, u prisluškivanom razgovoru sa posetiocem, poručio da "umanjuje njegovu ulogu" u zlodelima iz optužnice i da govori "ne znam" i "ne sećam se".

Tači je posetiocima u pritvoru "pokazivao ili predavao" ranije izjave svedoka, uz uputstvo da svedoci te iskaze naknadno pred tužiocima "isprave" i "poboljšaju".

Jedan od posetilaca rekao je Tačiju da se već sreo s dva svedoka, a potom su razmatrali "najbolji način da se pridje" drugima.

Da su optuženi smišljeno uticali na svedoke, tužioci, u istom podnesku iz prošlog novembra, dokazuju i Veseljijevim rečima da "te niko ne može sprečiti da pošalješ poruku".

Nadzor razgovora, trojica optuženih pokušavala su da ometu šaputanjem, glasnom muzikom i govorenjem u glas.

"Očigledno postoji veliki rizik da će trojica optuženih ometati sud" i nadalje, ako im se ne ograniče posete i komunikacija, podvukli su tužioci u podnesku. Tužilaštvo je ukazalo i na raniji, više puta ponovljeni, nalaz suda da na Kosovu "vlada uporna klima uznemiravanja i zastrašivanja svedoka".

Velika većina od 45 svedoka tužilaštva od početka sudjenja Tačiju i saoptuženima, 3. aprila, dala je iskaz iza zatvorenih vrata zbog zaštite identiteta.

Suđenje će biti nastavljeno 20. februara.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).