Hag: Januzi, Bahtijari i Šalja zastrašivali svedoka protiv Redžepa Seljimija

Redžep Seljimi
Izvor: Print Screen

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu tereti bivše pripadnike OVK Sabita Januzija, Ismeta Bahtijarija i Hadžija Šalju za zastrašivanje jednog svedoka protiv Redžepa Seljimija, člana Glavnog štaba OVK, optuženog za ratne zločine na Kosovu, tokom 1998. i 1999. godine.

To piše u sudskom dokumentu na osnovu kojeg je protiv njih, minule jeseni, podignuta optužnica pred Specijalizovanim većima Kosova.

Januzi, Bahtijari i Šalja uhapšeni su na Kosovu u oktobru 2023. pod optužbom da su uznemiravali i zastrašivali jednog svedoka i tako ometali sud.

Oni su, po tužiocima, pretnjama i nuđenjem mita pokušali da tog svedoka odvrate od davanja iskaza protiv Seljimija, kome se sudi zajedno sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem.

Po dokumentu, objavljenom na internet stranici suda, Bahtijari je, 5. aprila 2023., u kuću "Svedoka 1" došao "ne po dobru", kako mu je rekao.

Bahtijari je "Svedoku 1" preneo Šaljinu poruku "da znaju da će on biti svedok u procesu protiv Redžepa Seljimija"; "da svedok ima štetne dokaze protiv Seljimija" i da bi "svedok trebalo da povuče svoj iskaz u tom procesu".

"Svedok 1 je odgovorio da nije uplašen i da je njegova stvar da li će svedočiti ili ne, ako bude pozvan", piše u istom dokumentu.

Šta je Bahtijari rekao da će se svedoku desiti ako ipak bude svedočio, u dokumentu je redigovano, ali iz konteksta proizlazi da je u pitanju bila pretnja.

Pre posete "Svedoku 1", Bahtijari je bio u kontaktu sa Januzijem i Šaljom, koji mu je, kako proističe iz dokumenta, i otkrio identitet svedoka.

Za "Svedoka 1" Šalja je, kako se navodi, Bahtijariju u jednom kafiću rekao "da je svedok u procesu protiv Seljimija" i naložio mu da "svedoku kaže da povuče izjavu".

I u danima posle posete "Svedoku 1", Bahtijari je sa Januzijem i Šaljom više puta bio u kontaktu preko telefona i društvenih mreža.

Dokazni materijal, kako piše u sudskom dokumentu, "snažno sugeriše" da su ti kontakti bili u vezi sa Bahtijarijevom posetom "Svedoku 1" tokom koje je  preneo Šaljinu poruku da bi svedok "trebalo da povuče svoj iskaz protiv Seljimija".

Po istom dokumentu, Januzi je 12. aprila 2023., u dogovoru sa Šaljom, prvo pozvao "Svedoka 1" telefonom, a zatim ga i posetio.

Januzi je "Svedoku 1" preneo da "oni nisu mogli razumeti šta je njegov stav" posle razgovora sa Bahtijarijem i da je on došao da vidi "kako stvari stoje".

Svedok je odgovorio da "ne želi da se time više bavi", rekavši Januziju da "stavi tačku na to". Januzi je obećao da će tu poruku preneti Šalji.

Po tužiocima, Januzi je svedoku, u Šaljino ime, nudio i "pomoć", ako povuče iskaz.

"Svedok je odgovorio da će postići dogovor ako mu Šalja i drugi budu doneli 20.000 evra", piše u materijalima tužilaštva.
 
Svedok 1 je "potom obavestio Tužilaštvo da je postao zabrinut za bezbednost" i "da li će moći da odbrani svoju porodicu".

Bahtijari i Januzi uhapšeni su 5. oktobra prošle godine na Kosovu, a sutradan su obojica prebačeni u sudski pritvor u Hagu.

Kada su prvi put odvojeno bili izvedeni pred sudiju u Hagu, 9. oktobra, obojica su negirala krivicu.

Šalja je na Kosovu uhapšen 12. decembra, a tri dana kasnije pred haškim sudom je izjavio da nije kriv.

Optužnica, u tri tačke, tereti Šalju (53), Januzija (57) i Bahtijarija (60) za krivična dela "zastrašivanja" svedoka i "pokušaja ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji, kako pojedinačno tako i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe".